Arbitrale fout verstoort droom Leonardo

Bijna had zorgenkind Leonardo Feyenoord aan de overwinning op Ajax geholpen. Scheidsrechter Jol verstoorde zijn droom.

Zes minuten droomde invaller Leonardo de Vitor Santiago gisteren dat hij zijn wederopstanding bij Feyenoord mocht bekronen met het winnende doelpunt tegen Ajax. Ontroerd viel het Braziliaanse zorgenkind in de armen van zijn coach Bert van Marwijk, die `Leonardo 1' twee maanden geleden nog tot persona non grata had verklaard. Maar de woede over de door arbiter Jol ten onrechte aan Ajax toegekende strafschop was bij Feyenoord groter dan de vreugde over de terugkeer van de verloren zoon. In de grillige titelrace profiteerde immers alleen PSV van het 1-1 gelijkspel in de Arena.

Bij een 1-0 voorsprong reageerden de spelers van Feyenoord verbijsterd op de beslissing van scheidsrechter Jol in de 85ste minuut, toen Ajax-spits Machlas met een fraaie duikeling de indruk wekte dat hij door Feyenoord-doelman Zoetebier was gehaakt. Het was Jol reeds ontgaan dat Machlas de bal eerst met de hand beroerde voor hij teamgenoot Chivu bediende. Vervolgens ging de Griek al liggen voor Zoetebier met zijn benen naar de bal gleed. ,,Het is bitter dat we door een belachelijke penalty twee punten moeten afgeven'', foeterde Feyenoord-trainer Van Marwijk. ,,In de Kuip had Jol die strafschop niet gegeven'', sneerde spits Van Hooijdonk. ,,Bovendien lijkt Jol banger voor mijn vrije trappen dan de tegenstander, want hij de legt de bal steeds twee meter naar achteren.''

Na bestudering van de tv-beelden verklaarde Jol gisteravond in het programma Tros Sport dat hij zich op een afstand van twaalf meter heeft laten misleiden. ,,Ik kan me de boosheid bij Feyenoord dus voorstellen.'' Voor Zoetebier kwam die biecht veel te laat. ,,Wij werden het slachtoffer van een scheidsrechter, die blijkbaar een eerdere foutieve waarneming wilde corrigeren'', constateerde hij. De keeper doelde daarbij op de juist correcte beslissing van Jol om een sliding van Rzasa op Ajax-aanvaller Van der Meyde niet met een penalty te honoreren.

Ajax-trainer Koeman erkende dat Machlas de arbiter had gefopt, maar volgens hem moest Zoetebier de schuld ook bij zichzelf zoeken. ,,Als een keeper met zijn benen naar de bal gaat, loopt hij altijd het risico een strafschop tegen te krijgen'', zei Koeman over de voormalige doelman van zijn vorige club Vitesse. ,,Ik ken zijn visie, maar dit is lulkoek'', stelde Zoetebier. ,,Ook Koeman weet welke reputatie Machlas heeft. Hij ging al naar de grond, toen ik mijn sliding nog moest inzetten.'' Zoetebier speelde al eerder met vuur toen hij een voorzet verkeerd beoordeelde. Wamberto kopte de bal tegen de paal na de misser van de keeper.

De felle discussies over de door Ajax-verdediger Bergd⊘lmo benutte penalty overschaduwden de opmerkelijke invalbeurt van de 18-jarige Leonardo, die zich bij Feyenoord definitief onmogelijk leek te hebben gemaakt. Begin december beloofde de Braziliaan nog beterschap, nadat hij zijn ploeg in de UEFA-Cupwedstrijd tegen het Duitse Freiburg als invaller een gelijkspel had bezorgd. Maar enkele weken later ging het alweer mis met Leonardo, die de weelde van het succes niet kon dragen. Onhandelbaar was hij voor de technische staf, zijn medespelers en zelfs zijn zaakwaarnemer. Leonardo luisterde alleen naar zichzelf in de veronderstelling dat hij onmisbaar was.

Gekrenkt door een gebrek aan waardering meldde Leonardo zich ziek voor het laatste duel voor de winterstop, waarna hij met landgenoot Tininho het vliegtuig naar huis nam. Een week te laat keerde Leonardo terug, terwijl zijn club al was begonnen aan een trainingsstage op de Canarische Eilanden. ,,Ik heb het helemaal gehad met Leonardo'', zou coach Van Marwijk hebben gezegd tegen zijn spelers. Gisteren ontkende hij het enfant terrible met die woorden te hebben gediskwalificeerd. Van Marwijk zette Leonardo wel uit de selectie en liet hem twee weken alleen trainen, waarna de banvloek over de dribbelaar op last van de directie? - werd opgeheven.

Een week voor zijn negentiende verjaardag bedankte Leonardo zijn trainer voor het herstelde vertrouwen met een kapitaal doelpunt. Handig ontweek hij de Amerikaanse verdediger O'Brien en na zijn schot toucheerde de bal het dijbeen van libero Chivu, waardoor Ajax-doelman Grim kansloos was: 0-1. Leonardo verkeerde even in de zevende hemel en Van Marwijk wist waarom. ,,Als je weet wat zich allemaal rond zijn persoon heeft afgespeeld'', verzuchtte hij. Zwijgend liep `Leo' naar de spelersbus in de wetenschap dat hem niet al zijn zonden zijn vergeven. ,,Leonardo had bij Feyenoord veel krediet verspeeld'', zei Van Hooijdonk. ,,Het is aan hem om dat krediet terug te verdienen. Leonardo straalde geen plezier uit en hij was niet altijd bereid hard te werken. Het gaat nu weer de goede kant met hem op. In dat opzicht is het sneu voor Leonardo dat hij ons niet aan de overwinning heeft kunnen helpen. Maar ik hoop dat zijn doelpunt hem mentaal heeft gesterkt.''

    • Robèrt Misset