Aanvallers Ajax demonstreren in Arena onmacht

Het vijfduizendste doelpunt voor Ajax sinds de start van de eredivisie werd een sobere mijlpaal in een kwaliteitsarme klassieker. Het was symptomatisch voor de geringe productiviteit van het elftal van trainer Ronald Koeman dat verdediger André Bergdølmo vanaf de penaltystip de gedenkwaardige treffer in het duel met Feyenoord voor zijn rekening nam. Een dubieuze strafschop nog wel, al deed doelman Edwin Zoetebier er niet verstandig aan met uitgestoken benen naar de aanstormende Ajax-spits Machlas te glijden. Voor scheidsrechter Jol werd het daardoor moeilijker in een flits te constateren dat de Griek zich theatraal liet vallen.

Zo kwam Ajax in de Arena aan een punt. Aanvallers als Nikos Machlas, Zlatan Ibrahimovic, Andy van der Meyde, Pius Ikedia en vooral Wamberto slaagden er de hele wedstrijd niet in een van de vele kansen te benutten. Het wordt een eentonig verhaal. De club die in het verleden wereldspitsen voortbracht als Cruijff, Kieft, Van Basten en Kluivert, moet zich behelpen met twee onhandige centrumspitsen. Net goochelaars die geregeld hun act zien mislukken.

Machlas is af en toe succesvol in de afronding, maar komt in voetballend opzicht te kort. Ibrahimovic haalt op geen enkel front het niveau van Ajax. Het was aandoenlijk te zien hoe de voetballer uit Malmö in de slotfase van de wedstrijd twee grote kansen om zeep hielp. Met name toen hij, weliswaar met het linkerbeen, in vrijstaande positie voor open doel over de bal heen trapte, bracht hij zijn onvermogen treffend in beeld.

Betreft het hier een chronisch gebrek aan zelfvertrouwen en zou een (sport)psycholoog goed werk kunnen doen, of heeft Ajax voor negentien miljoen gulden een kat in de zak gekocht? Ibrahimovic verwijt vooral Co Adriaanse zijn onzekere optreden. De ontslagen trainer zou van hem een andere voetballer hebben willen maken en had kritiek als hij zelf vond dat hij goed had gespeeld.

Maar ook Koeman greep gisteren verbijsterd naar zijn hoofd toen hij Ibrahimovic zag falen voor het doel van Feyenoord. De trainer weet inmiddels dat hij volgend seizoen niet op de komst van een nieuwe spits hoeft te rekenen. Hij beseft dat Machlas geen speler voor Ajax is en moet dus hopen op een metamorfose van de twintigjarige Ibrahimovic. Het lijkt erop dat de 1.92 meter lange zoon van een Bosnische vader en Kroatische moeder de wedstrijdspanning niet aankan. Zoals Ajax dat eerder heeft ervaren met Tom Sier. Koeman: ,,Zlatan denkt te veel en te lang na voor het doel. Hij is heel anders dan Machlas die het niet uitmaakt hoe hij de bal erin krijgt.''

Het is ook kenmerkend dat de negentienjarige Rafael van der Vaart onmisbaar blijkt voor de doelpuntenproductie van de Amsterdammers. Ondanks zijn knieoperatie is de middenvelder nog steeds clubtopscorer met veertien doelpunten. Wamberto en Machlas volgen op eerbiedige afstand met acht treffers, Ibrahimovic trof slechts vijf keer het doel. Dit jaar scoorde hij nog niet. ,,Van der Vaart haalt meer uit de kansen die we dit seizoen hebben gehad'', constateerde ook Ronald Koeman. En hij was er ,,niet ongelukkig mee'' dat de bekerwedstrijd tegen PSV woensdag niet kan doorgaan omdat politie en NS geen 1.600 supporters uit Eindhoven willen begeleiden.

De wedstrijd wordt nu mogelijk verschoven naar begin april en dan kan Van der Vaart, die gisteren nog mank liep, weer hersteld zijn. Koeman: ,,Wij waren zo kort na de wedstrijd tegen Feyenoord woensdag in het nadeel geweest om de halve finale te spelen omdat PSV dit weekeinde vrij heeft gekregen. Ik vind het belachelijk dat de wedstrijd PSV-Heerenveen is uitgesteld.'' Anderzijds moest Koeman toegeven dat de belangrijke confrontatie voor de competitie tussen PSV en Ajax in Eindhoven, op 24 maart, gunstig valt voor zijn elftal. Deze wedstrijd wordt namelijk drie dagen na de tweede UEFA-Cupontmoeting tussen PSV en Feyenoord gespeeld. ,,In de komende vijf, zes wedstrijden moeten we veel punten zien te halen'', aldus Koeman, die vervolgens moeiteloos het programma uit zijn hoofd opdreunde. ,,Ik hoop dat Feyenoord en PSV elkaar afmaken. Ik blijf absoluut geloven in de titel.''

Dan zal Ajax, dat gevrijwaard is van Europa-Cupbesognes, de komende weken toch iets efficiënter moeten spelen dan tegen Feyenoord. De gerehabiliteerde Jan van Halst werd gisteren tot Ajacied van de wedstrijd uitgeroepen. Hij deed veel nuttig corrigerend werk op het middenveld. Van Halst weet niet wat hem overkomt. ,,Een paar weken geleden liep ik op zondag nog te schoffelen in mijn tuintje, nu op het veld voor Ajax 1.'' Koeman concludeerde echter dat Van Halst te veel teruggetrokken opereerde. Ook de van Ajax Cape Town overgekomen Steven Pienaar (19) speelde niet onverdienstelijk, maar iets te veel tussen de linies in. Vandaar dat het talent uit Johannesburg in de tweede helft moest wijken voor Ibrahimovic. De beoogde nieuwe spits van Ajax zal voorlopig wel wisselspeler blijven. Want het was concurrent Machlas die de strafschop versierde. ,,Heel slim gedaan'', zei Koeman.

Ajax

1

Feyenoord

1

Ruststand 0-0. 79. Leonardo 0-1, 85. Bergdolmo 1-1- (strafschop). Schds: Jol. Tsch: 45.755. Gele kaart: Trabelsi, Chivu, Bergdolmo (ajax), Rzasa, Ono (Feyenoord).

    • Erik Oudshoorn