Aannemer Sato failliet

Een van Japans grotere aannemersbedrijven, Sato Kogyo, heeft dit weekeinde zijn faillissement aangekondigd. Het tweede grote faillissement in de bouw in korte tijd tekent de moeilijkheden van een sector die vooral afhankelijk is van publieke werken nu de overheid gedwongen is uitgaven terug te brengen.

Twee grote faillissementen, naast Sato ook Aoki, en twee recente fusieplannen (Fujita en Haseko) schetsen het beeld dat de bouwsector eindelijk aan een herstructurering toekomt die al jaren op zich laat wachten. Met name de bouwsector heeft grote problemen overgehouden aan de hausse in grondprijzen eind jaren tachtig die aan het begin stond van de huidige recessie. Grote hoeveelheden overheidsgeld hebben de bedrijven jarenlang aan het werk gehouden, maar grote schulden hebben de bedrijven ingehaald nu ook de overheid de kraan begint dicht te draaien. De hoge uitgaven hebben de regering opgezadeld met de hoogste schuld in de geïndustrialiseerde wereld.

Sato Kogyo laat 5 miljard euro aan schulden achter. Investeerders hadden al lang geen verwachtingen meer voor het bedrijf. De aandelenkoers bereikte eind vorig jaar een dieptepunt van 0,14 euro.