Zand HSL onderzocht

Het openbaar ministerie in Den Bosch stelt een onderzoek in naar materialen die zijn gebruikt bij de aanleg van de A16 en de hogesnelheidslijn (HSL) bij Breda. Het gaat daarbij vooral om een partij van 150.000 ton zand bij de aanleg van het knooppunt Princeville. Een eerste onderzoek van de politie heeft aangetoond dat het om verontreinigd zand gaat, terwijl het zand volgens certificaten niet vervuild was.

Het gaat om termisch gereinigd zand, waarvan het OM gaat onderzoeken hoe sterk de gebruikte materialen vervuild zijn, waar ze vandaan komen en hoe het komt dat de certificaten niet kloppen. De mogelijke verontreiniging kwam aan het licht na steekproeven

Volgens de Bredase wethouder J. de Werd zullen de partijen zand voortaan beter gecontroleerd worden. Eind december werd het project al eens stilgelegd omdat het afdichtingsmateriaal voor de avi-bodemslakken (ophogingsmateriaal) niet toereikend was. Anderhalve week geleden concludeerde TNO dat de bodemslakken gedeeltelijk te dicht op het grondwater liggen.