`WK in deze vorm is gekkenwerk'

Tegen Pakistan en Duitsland moet Nederland zich vandaag en morgen plaatsen bij de laatste vier van het WK hockey. Aanvoerder Jeroen Delmee over `het weekeinde van de waarheid'.

Drie uur maar liefst zat Jeroen Delmee donderdag bij de dopingcontroleurs, na afloop van de wedstrijd tegen Spanje (1-1). In de klamme hitte van Maleisië (38 graden) zocht de 28-jarige aanvoerder van de Nederlandse hockeyploeg uiteindelijk zijn toevlucht tot een in hockeykringen beproefd recept: ,,Een blikje bier, nadat drie liter water en één liter cola niet het gewenste resultaat hadden opgeleverd'', sprak de 220-voudig international van landskampioen Den Bosch gisteren grijnzend.

Hoe slopend is een toernooi waarin elke ploeg onder deze omstandigheden negen wedstrijden in dertien dagen speelt?

Delmee: ,,Het is gekkenwerk, een toernooi met zestien landen, extreme temperaturen en zo'n hoge luchtvochtigheid. In ons eerste duel tegen Nieuw-Zeeland werd het mij in de slotfase zwart voor de ogen, zoveel kracht en vocht had ik verloren. Maar goed, daar heeft iedereen last van, met uitzondering wellicht van Pakistan. Al gaat het te ver om te stellen dat de ploeg die het best geacclimatiseerd is hier ook de wereldtitel pakt. Goed hockeyen staat voorop.''

Met tien punten uit vier duels gaan jullie aan de leiding in groep A. Maar is het tot dusver bereikte spelniveau voldoende om tegen Pakistan en Duitsland op de been te blijven?

,,Nee, het moet beslist beter en dan vooral in aanvallend opzicht. Daar komen we in de slotfase power tekort om het af te maken, zoals tegen Spanje bleek. Daarom zullen we nog meer moeten wisselen en nog meer een beroep moeten doen op de jonge jongens.''

Na een matig jaar voorzagen velen dat Nederland een stap terug zou moeten doen bij dit WK. Daar lijkt vooralsnog geen sprake van. Hoe komt dat?

,,Bij het voorbereidingstoernooi van vorige maand zijn veel puzzelstukjes op de juiste plaats gevallen. We hebben toen uitvoerig kennis kunnen maken met wat we hier nu tegenkomen en zijn daarom niet verrast. Ook niet nu we merken dat veel tegenstanders geen ontzag meer hebben voor de wereld- en olympisch kampioen na een voor ons dramatisch verlopen jaar.''

Omwille van `de balans in het elftal' ben jij een linie naar achteren gehaald. Tegen je zin?

,,Ja, en ik speel nog steeds liever als centrale middenvelder. Maar omdat Teun (De Nooijer, red.) zo'n drang naar voren heeft, vallen op het middenveld enorme gaten die ik vervolgens moet dichtlopen. Daarmee is mijn waarde voor het elftal verdwenen. Als inschuivende verdediger kom ik beter tot mijn recht, temeer daar de defensie wel versterking kon gebruiken.''

Wanneer stap jij met een voldaan gevoel op het vliegtuig naar terug Nederland?

,,Met een gouden medaille in m'n binnenzak, eerder niet. We arriveerden hier weliswaar niet als de uitgesproken favoriet, maar na vijf dagen zeg ik: dit elftal is in staat elke tegenstander te verslaan. Het prolongeren van de wereldtitel is ons doel. Met minder mogen wij geen genoegen nemen.''

Je klaagde onlangs over `een gebrek aan hiërarchie in de ploeg'. Hoezo?

,,Probleem was dat een groep van acht, negen relatief ervaren spelers dacht de wijsheid in pacht te hebben. Op de training liep een stel steeds tegen elkaar in te schreeuwen en luisterde niemand nog naar elkaar. Begin deze maand, op trainingskamp in Egypte, hebben we orde op zaken gesteld. De onderlinge acceptatie is verbeterd, al worden we nooit een vriendenploeg.''

Deel jij de veelgehoorde mening dat deze selectie gebukt gaat onder een gebrek aan uitstraling en persoonlijkheid?

,,In zoverre dat wij inderdaad geen types meer hebben als Ronald Jansen en Jacques Brinkman. Die naaiden de boel altijd op via de pers na een mindere prestatie. Zo steek ik niet in elkaar; en Teun ook niet. Daarbij komt dat wij in het veld voldoende uitstraling en persoonlijkheid hebben om dit toernooi tot een goed einde te brengen.''

    • Mark Hoogstad