Wim de Bie krijgt pretenties

Gisteren opende Wim de Bie een geheel vernieuwde website waar hij dagelijks, een jaar lang, zelfgemaakte teksten, geluiden en beelden zal zetten.

De hoofdredacteur geeft Marcel Haenen een rondleiding door het redactielokaal.

,,Het redactielokaal is geschuurd en 1 x gegrondverfd'', schreef hij op 31 januari jongstleden nog op zijn oude website. De wc is dan nog ,,afgekeurd door de brandweer''. Maar één week voor de gisteren gehouden plechtige opening van zijn eigen vernieuwde internetkanaal ligt het hoofdkwartier er tiptop bij.

Op het smetteloos geordende bureau van hoofdredacteur Wim de Bie staat fonkelnieuwe computerapparatuur te popelen. En ook de webmaster zelf trappelt van ongeduld. Hij opent een aluminium koffertje en toont zijn digitale filmcamera, fototoestel en vernuftig cassetterecordertje. ,,Kijk, hiermee ruk ik dus straks uit'', zegt De Bie.

Over twee maanden viert hij zijn 63ste verjaardag maar van een rustig pensioen is in zijn geval nog lang geen sprake. Integendeel, De Bie wil dit jaar eigentijdser en harder tekeergaan dan ooit tevoren. Vanaf nu zal hij via internet een jaar lang iedere dag uitzenden. Als de inspiratie het toelaat of de actualiteit erom vraagt soms zelfs meer keren per dag. ,,Vanaf nu kan ik in totale vrijheid mijn eigen schoolkrantje maken'', zegt De Bie handenwrijvend.

Onderzoek

Deze maand precies vier jaar geleden stopten de voormalige directieleden van het Simplisties Verbond hun samenwerking op televisie. Kees van Kooten had geen zin meer. De Bie ging onvermoeibaar door en maakte met vrouwelijke hulp – van onder anderen Annet Malherbe, Marleen Stoltz en Lenie Breederveld – 48 uitzendingen, maar dat verliep, inhoudelijk, steeds minder naar tevredenheid. De typetjes waren op. ,,Ik zat vast. Ineens dacht ik: daar ga ik weer'', zegt De Bie. ,,Of, populair gezegd, ik kwam mezelf tegen.''

De voor het afgelopen najaar door de VPRO geplande acht uitzendingen sloeg De Bie over. In plaats daarvan experimenteerde hij in redelijke stilte met een eigen website waarop hij losse observaties plaatste over van alles en nog wat. Over ,,een avondje Nederlandse TV: Een nieuwe talkshow gaat in première. Te gast is Bram Moszkowicz! Volgende week Joop Braakhekke''. En met commentaren over ,,de Hysterische Paljas'' (Pim Fortuyn). Of hij waarschuwde gewoon voor mensen die schermen met een mandaat. ,,Vijf jaar geleden heb ik mijn mandaat zelfs operatief laten verwijderen. `Je bent er een stuk opgeruimder van geworden', zeggen vrienden.''

Hoeveel lezers zijn oude site trok, zegt De Bie nooit te hebben gemeten. Dat was in dit tijdperk van kijkcijferterreur niet belangrijk. ,,Vijf lezers kunnen al genoeg zijn.'' Maar het waren er waarschijnlijk meer. Dat merkte hij aan de bezoekersaantallen van de sites waar hij naar verwijst. Daar liepen de bezoekers soms op van een paar naar een paar honderd.

Op die oude particuliere website kon De Bie alleen tekst kwijt. Vanaf nu komen er onder de vlag van en met ondersteuning van de VPRO ook foto's, bewegende beelden en geluid bij. Hij heeft zich de afgelopen maanden laten uitleggen hoe hij zelf kan monteren. Het is eigenlijk allemaal reuze simpel. ,,Ik wil onderzoeken wat je als programmamaker allemaal kunt doen via internet'', zegt De Bie. Het vooruitzicht dat iedereen waar ook ter wereld en op een zelf gekozen tijdstip kennis kan nemen van zijn op het web vastgelegde gedachten fascineert.

,,Het komische moet de overhand hebben'', zegt De Bie en verder is alles mogelijk. Een beeldvullende afbeelding van een mooie foto waarbij het commentaar van de hoofdredacteur te beluisteren zal zijn of een gesprek met de maker. Een recensie van een apart boek. Of een door De Bie gezongen lied.

,,Het wordt natuurlijk improviseren en een combinatie van alle werkzaamheden die ik tot nu toe deed'', aldus De Bie. ,,Ik begin overnieuw'', zegt hij in de redactiezaal waarvan de locatie op zijn verzoek niet bekend mag worden gemaakt. ,,Anders krijg ik allemaal flippo's aan de deur.''

Het hoofdbestanddeel van zijn werk zal evenwel bestaan uit commentaar op het nieuws. ,,Dat lucht het meeste op'', en daar gaat het immers om.

Snelcolumnisme

Het grote voordeel is de snelheid van het medium. ,,Snelcolumnisme'', noemt De Bie het. ,,Vroeger moest een productie de zondagavond halen. Nu gaat het om het uur. Het leukste is om tien minuten na het journaal commentaar op het web te zetten. Natuurlijk is het allemaal vluchtiger: het zit tussen spreek- en schrijftaal in. De volgende ochtend kun je genadeloos spijt hebben van je eerder geopenbaarde tekst, maar die pas ik dan gewoon weer aan.''

De Bie wil ook echt regelmatig op reportage gaan. ,,Er komt een journalistieke component in mijn werk. Er komen nu pretenties bij.'' Vliegende, alternatieve verslaggevers als Martin Bril (Volkskrant) of Frits Abrahams (NRC Handelsblad) krijgen zometeen gezelschap van reporter Wim de Bie. ,,Ik heb al een perskaart bij de VPRO aangevraagd.''

De Bie is vastbesloten het minimaal een jaar vol te houden. Als hij er niet bij neervalt, want het wordt wel zwaar. Een leven dat voortdurend gericht is op het becommentariëren van de actualiteit en steeds de verleidelijke gedachte om nog even snel iets nieuws op zijn site te plaatsen. ,,Ik zal mezelf echt af en toe moeten voorhouden: vandaag is het wel genoeg.''

Gelukkig hoeft hij nooit op vakantie. ,,Dat is toch zonde van de tijd.'' En als hij een keer naar zijn duinhuisje wil, is er geen man overboord. Dan gaan de laptop en het koffertje met apparatuur mee waardoor De Bie met hulp van zijn mobiele telefoon toch zijn digitale oprispingen kwijt kan.

http://bieslog.vpro.nl

    • Marcel Haenen