Voor altijd doping in de wielersport

De Giro in Groningen, de Tour in Luxemburg en de WK in Zolder. Ook zonder dopingaffaires belooft het nieuwe wielerseizoen een boeiende aangelegenheid te worden.

Vlak voor de officieuze start van het nieuwe wielerseizoen zijn de sportieve prestaties naar de achtergrond verdrongen. De uitslagen in de Spaanse opwarmrondjes waren tot afgelopen donderdag het gesprek van de dag in Belgische wielerkringen. Na de aanhouding en het ontslag van de nationale dopingzondaar Vandenbroucke zijn die resultaten even bijzaak. Het cyclisme, van oudsher een brandhaard van list en bedrog, heeft zijn reputatie van `dopingsport' eer aangedaan.

Voor aanvang van de Omloop Het Volk, de vandaag verreden semi-klassieker tusen startplaats Gent en finishplaats Lokeren, overheerst niet alleen in Belgische wielerkringen een rouwstemming. Maar de aanzienlijke dopingvangst in het huis van VDB is volgens de meeste volgers slechts een incident. Volgens hen is het peloton niet langer doordrenkt met verboden middelen. De stagnerende prestaties, zonder pieken en dalen, zijn een teken van vooruitgang. De strengere controles gaan grootschalig dopegebruik tegen. De zaak Festina de Franse wielerploeg die vóór 1998 structureel doping gebruikte was een eenmalig dieptepunt.

De goedgelovigen of naïevelingen hebben een vertekend beeld van de werkelijkheid. In Italië is deze maand het dopingproces tegen sportarts Ferrari begonnen. De rechtszaak krijgt in Nederland weinig aandacht, maar de getuigenissen liegen er niet om. Ferrari wordt verdacht en beschuldigd van grootschalige dopingpraktijken. Volgens de Italiaanse renner Simeoni, die als getuige was opgeroepen, kreeg hij van deze dokter bij herhaling EPO en testosteron toegediend. Ferrari had een handvol Tourwinnaars onder zijn hoede, onder wie de Spanjaard Indurain, de Deen Riis en de Amerikaan Armstrong.

Ferrari is overigens een leerling van professor Conconi, die als lid van het Italiaans Olympisch Comité (CONI) moest toezien op verboden praktijken en tegelijkertijd stimulerende middelen toediende aan topsporters. Conconi werd beschuldigd van misdadige samenzwering. Hij heeft zijn activiteiten bij CONI moeten neerleggen.

De wielerwereld kijkt, niet zonder reden, met een schuin oog naar andere sporten, waar het slikken en spuiten evenzeer gemeengoed zijn. Waarom kreeg schaatsster Timmer een paar jaar geleden het voordeel van de twijfel, toen bij haar een te hoge hematocrietwaarde werd geconstateerd? Een struise Groningse met blosjes op de wangen gebruikt geen doping, zo luidde de teneur in de pers. Wielrenner Dekker overkwam hetzelfde en zat meteen in de beklaagdenbank.

Ook het voetbal wordt steeds vaker geassocieerd met hele en halve waarheden over doping. Spelers die op het gebruik van de spierversterker nandrolon werden betrapt, gingen met wetenschappelijk onderbouwde argumenten in de tegenaanval. Zo suggereerde Frank de Boer dat een babyzalfje voor één van zijn kinderen de boosdoener kon zijn. De reactie van Vandenbroucke klonk deze week nog minder plausibel. De spierversterker clenbuterol was bestemd voor zijn hond. Hoongelach viel hem ten deel.

De Olympische Winterspelen in Salt Lake City werden in het slotweekeinde ontsierd door drie dopingaffaires bij het langlaufen. Mühlegg, drievoudig winnaar van een gouden medaille, werd betrapt op het gebruik van darbepoëtine, een nieuwe vorm van bloeddoping. De wielerfans hadden geen reden voor leedvermaak. Mühlegg wordt begeleid door twee omstreden verzorgers uit de wielersport. Arts Terrados van de Spaanse wielerformatie Once kreeg tijdens het Festina-proces in 2000 een geldboete wegens het aanzetten tot dopegebruik. Verzorger Dei Cas is in dienst van de Italiaanse wielerformatie Mapei.

Wielrennen en doping lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Verbazing maakt plaats voor gewenning. De rouwstemming in het peloton zal weer van korte duur zijn. Over een poosje is de affaire Vandenbroucke verleden tijd en alle aandacht weer gericht op massasprints, waaieretappes en bergritten. De gemiddelde wielerfan is kort van memorie en praat liever over een fiets dan over een injectienaald. In de Belgische en Franse klassiekers staan de supporters over twee maanden met honderdduizenden langs de kant. De renners koesteren de rol van martelaar met verve.

De twee grote rondes gaan dit jaar in het buitenland van start. De Giro begint in mei in Groningen. De Tour begint in juli in Luxemburg. Na deze hoogtepunten volgen in oktober nog de WK in het Belgische Zolder. Misschien krijgt Vandenbroucke daar een warm onthaal, zoals zijn Franse ploeggenoot Virenque in 1999 aan de vooravond van Parijs-Nice overkwam. Virenque was de spil in het dopingnetwerk bij Festina. Vandenbroucke heeft op eigen houtje gehandeld. Oké, hij heeft vaker gezwegen over de inhoud van zijn medicijnkast, maar in de katholieke wielersport wordt deze vorm van bedrog niet als een doodzonde ervaren.

    • Jaap Bloembergen