Verdi Archipel

Veruit de bijzonderste opname uit het hele klassieke repertoire is die van de voorstelling van Verdi's opera Nabucco op 20 december 1949 in het Teatro San Carlo in Napels. Deze roerige en pathetische Nabucco is in alle opzichten historisch. Het is de eerste opname van een complete opera met Maria Callas, hier al superieur aan het begin van haar carrière. Het was ook de eerste keer dat Callas de rol van Abigaille zong. En na de drie uitvoeringen op 20, 22 en 27 december 1949 zou Callas ook nooit meer zingen in dit zo geliefde stuk met het fameuze Slavenkoor, het `tweede Italiaanse volkslied'. Hoe meeslepend dat Slavenkoor toen werkte, horen we aan het uitzinnige publieke pandemonium dat uitbreekt, nadat één Napolitaan tijdens de uitvoering uit zijn dak én door het lint ging. Daarna volgt de traditionele herhaling. Juist de soms fanfare-achtige begeleiding en de povere opnametechniek maken deze Nabucco nog extra vervoerend.

Verdi Archipel: Nabucco (ARPPCD 0001)

    • Kasper Jansen