Vandenbroucke?

Wielerploeg Domo ontsloeg deze week renner Frank Vandenbroucke, nadat in het huis van de Belg de verboden middelen EPO, morfine en clenbuterol werden gevonden. Kunnen wielrenners niet zonder doping?

Jean Nelissen, wielercommentator en auteur van boeken over doping in de wielersport: ,,Niet alle wielrenners gebruiken doping. Als er één zondaar is, hoeft niet meteen de hele kudde te worden veroordeeld. Vandenbroucke is voor de derde keer in vier jaar ontslagen bij een ploeg. Hij is een recidivist, mentaal niet in staat topsport te bedrijven. Drie jaar geleden zat hij nog in de cel wegens doping en nu is hij opnieuw in de fout gegaan. Mensen die doping gebruiken vertonen vluchtgedrag. Vandenbroucke is een tijdlang onbereikbaar geweest voor zijn familie. De oorlog tegen doping zal altijd worden verloren. Maar het is een maatschappelijke plicht om er tegen te blijven strijden.''

Bart Jungmann, journalist van de Volkskrant en schrijver van het boek `Langs het ravijn, het veelbewogen wielerleven van Johan van der Velde': ,,Mensen die beweren dat alleen wielrenners doping gebruiken, zou ik willen verwijzen naar de laatste Olympische Winterspelen. Daar werden langlaufers en skiërs betrapt. Wielrennen heeft een lange dopinghistorie. Om een eind te maken aan die problematiek kom je terecht bij veelbesproken oplossingen als de herziening van de lijst met verboden middelen. Of er overeenkomsten zijn tussen Van der Velde en Vandenbroucke? Absoluut. Het waren jongens die vanuit het niets in het volle leven kwamen te staan. Van der Velde raakte daardoor uit zijn geestelijke evenwicht, Vandenbroucke schijnt ook een wat labiele jongen te zijn. Sporthelden worden door de maatschappij heel snel heel groot gemaakt. Daar is niet iedereen tegen bestand. Van wielrenners wordt fysiek en mentaal veel gevraagd. Een seizoen duurt lang, zodat de verleiding groot is.''

Lon Schattenberg, lid van de anti-dopingcommisie van de internationale wielerfederatie UCI: ,,Ik kan me goed voorstellen dat wielrenners de naam hebben notoire dopinggebruikers te zijn. Bij sporten als atletiek of voetbal hoor je nooit van EPO-gevallen, ook al om dat daarop nauwelijks wordt gecontroleerd. De wielerwereld heeft onmiskenbaar een dopingprobleem. De renners worden te zwaar belast? Ach, iedere wielrenner kan toch eigenhandig zijn programma samenstellen? Er wordt binnen de wielersport alles aan gedaan doping terug te dringen. Sinds vorig jaar vinden er EPO-controles plaats, terwijl wielrenners ook nog eens vier keer per jaar worden gecontroleerd in het kader van een gezondheidsonderzoek. En dat naast de reguliere dopingcontroles. Een renner die heeft `gebruikt' weet dat hij een risico neemt. Doping valt echter nooit voor honderd procent uit te bannen.''

Patrick Lefevere, manager Domo: ,,Deze zaak hebben we helemaal niet zien aankomen. Frank was goed bezig en werd regelmatig gecontroleerd door de ploeg. Overigens is het nog niet bewezen, dat hij de verboden middelen die in zijn huis werden gevonden daadwerkelijk heeft ingenomen. Ik voel me niet verantwoordelijk, maar wel gebruikt. Frank draagt zelf de verantwoordelijkheid voor deze zaak. Maar Sainz, de arts die hem de spullen bezorgde, heeft misbruik gemaakt van een labiel persoon. Dat is een treurige zaak.''

Rens van Kleij, directeur Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken (NeCeDo): ,,Er bestaat geen sport waarin alle atleten doping gebruiken, ook wielrennen niet. De affaire rondom Vandenbroucke is dan ook niet symbolisch voor de wielersport. Het is niet de eerste keer dat Vandenbroucke in verband wordt gebracht met doping; die jongen is al vaker in de fout gegaan. In de wielersport wordt er alles aan gedaan dopinggebruik terug te dringen. Mogelijke oplossingen? Dan kom je te spreken over zaken als het voeren van een realistisch anti-dopingbeleid, het creëren van een gezonde moraal en het lichter maken van wedstrijden. Oplossingen op de korte termijn zijn helaas niet voorhanden. Dopinggebruikers zullen er altijd zijn; valsspelers zijn van alle tijden.''

    • Marcel Abrahams