TELEVISIE EN RADIO VOORKEUR

ACTUALITEITEN

Business class. Onder meer een politiek debat met betrekking tot de gemeenteraadsverkiezingen tussen de lijsttrekkers Jan Peter Balkenende (CDA) en Hans Dijkstal (VVD). RTL5, 11.00-12.10u.

Buitenhof. Onder anderen een gesprek met publicist Paul Scheffer die meent dat de paarse kabinetten de oorzaak zijn van het politiek onbehagen. Ned.3, 12.07-13.02u.

DOCUMENTAIRE

De geheimen van Enschede. Over de vuurwerkramp in Enschede met nieuwe feiten die mogelijk een ander licht op deze gebeurtenis werpen. De Almelose rechtbank hervat volgende week het proces tegen de drie hoofdverdachten van de Enschedese vuurwerkramp. Justitie acht de twee ex-directeuren van SE Fireworks en de vermeende brandstichter André de V. verantwoordelijk. SBS6, 19.40-21.00u.

Dokwerk: Hoge leeftijd geen bezwaar. Over een Amerikaans familiebedrijf dat medische en industriële naalden maakt, waarvan de gemiddelde leeftijd van de 35 werknemers 73 jaar bedraagt. Volgens directeur Fred Hartman kunnen ze hier werken zolang ze de trap op kunnen. De meeste medewerkers staan voor 20 tot 25 uur op de loonlijst delen zelf hun werkweek in. Ned.3, 20.57-22.00u.

SPORT

Eredivisie op zondag. Gast is onder anderen scheidsrechter Dick Jol die zondagmiddag de topper Ajax tegen Feyenoord fluit. Ned.2, 22.50-23.40u.

AMUSEMENT & KUNST

Waardenberg & De Jong. Eerste aflevering van een achtdelige serie van het duo Martin van Waardenberg en Wilfried de Jong met ruige, schrijnende en vervreemdende humor. Ned.3, 20.25.20.57u.

Bonanza: Een staat van verlangen. Onder meer een gesprek met de Canadese Naomi Klein (1970) over de commerciële invloed van grote merken op de samenleving. Het draait volgens haar al lang niet meer om het product zelf, maar om het imago, de aura van het object. Ned.3, 23.45-0.13u.

FILM

Eno nakano bokuno mura / Village of Dreams (Yoichi Higashi, 1995, Japan). Brave oefening in arcadische nostalgie portretteert de magische jeugd in een idyllisch Japans dorp van de tweelingbroers Yukihiko en Seizo Tashima, die later beroemde illustratoren zouden worden. Film kreeg in Berlijn een Zilveren Beer. Ned.3, 14.02-15.45u.

Little Buddha (Bernardo Bertolucci, 1993, VS). Alom als teleurstellende `mooifilmerij' omschreven film van Bertolucci vertelt enerzijds over boeddhistische monniken die in een Canadees jochie de reïncarnatie van hun leermeester zien en anderzijds over het leven van prins Siddharta, de latere Boeddha. SBS6, 14.35-17.00u.

Highlander (Russell Mulcahy, 1985, Engeland). Mythische avonturenfilm gaat vadsig ten onder aan opzichtige spectaculaire effecten en de dito muziek van Queen. Onsterfelijke Schot Christophe Lambert wordt al eeuwen op de hielen gezeten door naargeestige soortgenoot. Sympathiek bijrolletje van Sean Connery als middeleeuwse flierefluiter. V8, 22.00-24.00u., onderbroken door reclame.

. Eyewitness (Peter Yates, 1981, VS). Effectieve thriller, vooral aantrekkelijk voor wie gesteld is op de hoofdrolspelers. Nachtconciërge William Hurt suggereert getuige te zijn geweest van een moord, teneinde de aandacht te trekken van de door hem bewonderde tv-journaliste Sigourney Weaver. Het leugentje maakt hem echter eveneens tot doelwit van de moordenaars. BBC1, 1.00-2.40u.

The Great Caruso (Richard Thorpe, 1951, VS). Biografische film over de Italiaanse tenor, gespeeld door Mario Lanza. Maandag, BBC2, 154.10-15.55u.

RADIO

Vroege vogels. Onder meer aandacht voor verbeterd computermodel voor de weersverwachtingen van het KNMI; de effecten van `hormoon-ontregelende' stoffen in water op vissen en compost waarin ziektewerende eigenschappen zijn verstopt. Radio 1, 8.08-10.00u.

OVT. Na de column van oud-journalist Kees Sorgdrager een gesprek met chirurg Ella de Jong en gepensioneerd chirurg mevrouw Plomp-Van Harmelen over de geschiedenis van vrouwen in het traditionele mannenvak chirurgie. In het tweede uur onder meer aandacht voor de sluiting van de bijna 360 jaar oude botanische tuin de Hortus in het Groningse Haren en het eerste deel van een drieluik over het kleinseminarie Apeldoorn in de jaren vijftig. Radio 1, 10.04-12.00u.

Zondagochtend Concert. Rechtstreeks uit het Concertgebouw een concert van de Berliner Barock Solisten met werk van Bach en Telemann. Radio 4, 11.00-12.00u.

Radio 1-Journaal. Gasten in deze rechtstreekse uitzending zijn burgemeester Johan Stekelenburg van Tilburg, oud-Kamerlid voor het CDA Frans-Josef van der Heijden en oud-wethouder van Amsterdam Frank Köhler. Zij praten o.a. over de kwaliteit van het lokale bestuur. Radio 1, 12.00-13.00u.

Opium. Louis Ferron vertelt over zijn roman Het overspelige gras waarin de neergang van een adellijke familie wordt beschreven. Verder poetste geluidsrestaurateur Harry Coster het oeuvre van jazz-zangeres Billie Holiday op. Radio 1, 19.04-20.00u.

Uit het nieuws. Gesprek met de Groningse burgemeester Jacques Wallage (PvdA) die zijn politieke carrière als wethouder in Groningen begon. Radio 1, 21.00-22.00u.

Supplement. Aandacht voor de muziek in de Zuid-Spaanse stad Sevilla met flamencomuzikant Eric Vaarzon Morel, programmamaker Gustavo Pazos en presentator Hans Mantel die er een tijd heeft gewoond. De stad wordt belicht aan de hand van La Carboneria: het enige onafhankelijk café-theater en podium voor de goede flamenco. Radio 4, 22.00-1.00u.