TELEVISIE EN RADIO VOORKEUR

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor het referendum zondag in Zwitserland waar de inwoners mogen beslissen lid te worden van de Verenigde Naties. 21 jaar geleden luidde het antwoord in een vergelijkbaar referendum `nee. Verder een reportage over de zeven executies in Argentinië tijdens de rellen vorig jaar december met een vriendin van een van de slachtoffers en een overlevende. Ned.2, 17.35-18.43u.

Knevel op zaterdag. CDA-leider Jan Peter Balkenende praat over het Nederlandse gedoogbeleid en de opkomst van Pim Fortuyn. Verder een reportage over het zwerfvuilprobleem in Rotterdam en de in Pakistan vermoorde journalist Daniel Pearl. Ned.1, 20.32-21.02u.

Het Lagerhuis. Onder meer een debat over financiële prikkels voor zieke werknemers. Ned.3, 21.02-22.00u.

Nova. Reportage over verschillende problemen binnen GroenLinks en een reactie van lijsttrekker Paul Rosenmöller. Ned.3, 22.15-22.40u.

DOCUMENTAIRE

Het AVC: Een wereldzaak. Tweede deel van een 12-delige serie multiculturele ondernemers in Nederland. Vandaag in de uitzending: Matrassenfabriek PBH met Sahin Günes en Imamin Fresh Food Group BV met de Surinamer Steve Badloe. Afl.: Waarom word je een ondernemer? Ned.3, 16.00-16.30u.

KUNST

BBC Four presents. Thema-avond naar aanleiding van de lancering van het culturele televisiekanaal BBC Four met o.a. een documentaire over de obscure kunstenaar Michael Landy, die al zijn aardse bezittingen systematisch vernielde, en achtergronden van de mythologisering van de Spaanse kunstenaar Fransisco Goya. BBC2, 20.00-1.00U.

FILM

. The African Queen (John Huston, 1951, Engeland). Semi-klassieke, uiterst vermakelijke avonturenfilm. Drankzuchtige kapitein Humphrey Bogart helpt stijve Katharine Hepburn per bootje te vluchten voor Duitsers in het Afrika van de Eerste Wereldoorlog. Fonkelend samenspel bezorgde Bogart een Oscar. VRT, 14.15-16.00u.

. Mask (Peter Bogdanovich, 1985, VS). Oprechte `male weepie' over man met verminkt hoofd (Eric Stoltz). Omringd door vooroordelen van vermeend fatsoenlijke medeburgers vindt hij beschutting en genegenheid bij robuuste Californische Hell's Angels. Met Cher als zijn aan drugs verslaafde moeder. RTL5, 20.00-22.45u., onderbroken door reclame.

. Murder on the Orient Express (Sidney Lumet, 1974, Engeland). Weelderige Agatha Christie-verfilming. Albert Finney alias Hercule Poirot buigt zich anno 1934 over moord in door sneeuw vastgelopen trein uit de titel. Ook met Lauren Bacall. Net5, 20.00-22.20u., onderbroken door reclame.

. Young Guns II (Geoff Murphy, 1990, VS). Allesbehalve slaafse vervolgfilm wil niks anders zijn dan vermaak voor een jong publiek. Billy the Kid (Emilio Estevez) en zijn maten worden niet als helden afgeschilderd, maar als losgeslagen jongeren. En het pathos van het ouderwetse wilde westen is swingend opgenomen in een eigentijds snelle vormgeving. Muziek van Jon Bon Jovi. V8, 21.00-22.45u., onderbroken door reclame.

. Ulee's Gold (Victor Nunez, 1997, VS). Eeuwige `zoon van' en 'easy rider' Peter Fonda speelt een van zijn mooiste rollen als imker Ulee, de naar huis gekeerde Ulysses, die alleen nog op reis hoeft te gaan om zijn hart te vinden en zich met zijn kinderen te verzoenen. Een bitterzoet mengsel van gezinsdrama, misdaadverhaal en liefdesgeschiedenis, dat rustig is gefilmd, zonder ooit spanning en kracht te verliezen. Ned.3, 22.52-0.43u.

Only When I Laugh (Glenn Jordan, 1981, VS). Door Neil Simon geschreven komedie, gebaseerd op zijn eigen toneelstuk `The Gingerbread Lady', doet bitterzoet verslag van de pogingen van Marsha Mason om haar drankzucht de baas te worden. Ned.1, 23.25-1.20u.

. Grosse Pointe Blank (George Armitage, 1997, VS). John Cusack speelt een huurmoordenaar die in een suf stadje zowel voor een schoolreünie moet zijn als voor zijn werk. Aanstekelijke kruising tussen Peggy Sue Got Married en een Tarantino-film neemt zowel de psychische nood van de hoofdpersoon als de spectaculaire aspecten van zijn beroep tamelijk serieus. VRT, 23.50-1.37u.

Empire Records (Allan Moyle, 1995, VS). Even sympathieke als vluchtige collectie vignetten van de generatie-X, samengebald in een etmaal in een platenzaak in New Jersey. Met Anthony LaPaglia, Liv Taylor. Ned.2, 0.03-1.32u.

Made in America (Richard Benjamin, 1993, VS). Eigentijdse variatie op traditionele romantische Hollywoodkomedie. Afro-activiste Whoopi Goldberg ontwikkelt een zwak voor macho met cowboyhoed (Ted Danson), de tot dan toe onbekende spermadonor van wie zij 16 jaar terug een dochter kreeg. BBC2, 1.00-2.45u.

RADIO

Talen en culturen. Laatste aflevering van een vierluik over Argentinië met de historica Susana Menéndez en journalist Cor van Doeswijk over de periode van de junta-regering tussen 1976 en 1981 die bekend staat als de `vuile oorlog'. 747AM, 16.02-17.00u.

Opium. Comedyschrijver Haye van der Heyden praat over zijn roman O, o, o, wat is het fijn om getrouwd te zijn. Verder Peter Middendorp over zijn romandebuut Noordeloos en een reportage over kunstbeurs Art Rotterdam. Radio 1, 19.04-20.00u.

Easy listening. Onder meer een eerbetoon aan Juliette Greco en opnamen van de deze week 70 jaar geworden Johnny Cash. Verder aandacht voor de Edison Music Awards 2002. Radio 2, 23.02-24.00u.