Tafels opzij en dansen maar

In het hele land zijn restaurants te vinden die na het eten discotheek worden, à la de West-Pacific in Amsterdam, stelt Lukas Keijser

Het bekendste restaurant om te dansen na het eten was het laatste decennium de West-Pacific op het Amsterdamse Westergasfabriekterrein. Om een uur of elf, terwijl de restaurantbezoekers aan de koffie zaten, schoof het personeel de tafels opzij. Een dj draaide de volumeknop open, de flinke ruimte veranderde in een discotheek. Een soort diner dansant, maar dan van nu.

Maar de volumeknop stond te vaak te ver open in de West-Pacific, zo vonden de buurtbewoners. De milieudienst bemoeide zich er na verschillende klachten mee en voorlopig, tot nieuwe isolatie is aangebracht, is het dansen na het eten van de baan. In West-Pacific dan. De voeten van de vloer met een volle maag is nog steeds mogelijk. Was West-Pacific een van de eerste, inmiddels is het concept in heel Nederland overgenomen.

Eindhoven bijvoorbeeld biedt Mezzo en Hoogste Tijd. Mezzo is een ruim, strak ingericht café-restaurant waar je op reusachtige witte banken kunt hangen voordat de dj begint te draaien. Het publiek is een beetje hip en netter dan in het veel kleinere (biologische) eetcafé Hoogste Tijd waar op het menu staat aangekondigd dat je vanaf elf uur je tafel kwijt bent, omdat er dan gedanst wordt. Hoogste Tijd, meer bezocht door studenten, is ook niet ingericht volgens de heersende mode, maar is wat ongedwongener. Het is er vergeven van trofeeën uit vervlogen decennia als een glitterbol, plastic tafelkleedjes met fruit en bolle, felgekleurde digitale klokken op pootjes. Op spelcomputers uit een wel heel grijs verleden kun je Pong spelen, het eerste videospel ooit. De muziek in Hoogste Tijd en Mezzo komt wel weer overeen. De dj's draaien er house en aanverwante muziek.

Een goed alternatief voor West-Pacific is verder de Fietsznfabriek in Haarlem, een restaurant in een oude drukkerij. Hier komen ook families en oudere stellen. Hier en daar loopt een kind rond. Wij hebben geluk, er is er een in een Spaanse, rood met witte flamengojurk. De Fietsznfabriek is fijn ingericht met gekleurde lampen en elementen die eigenlijk helemaal niet bij een restaurant horen. Een vreetmuur uit de snackbar, lockers uit een oude school, een schoolbord in de vorm van het filmmonster Gremlin. Bovenal is het fantastisch groot: je kunt er lópen, zelfs met ferme pas. En het zit er nog vol ook.

De Fietsznfabriek heeft één nadeel: het eten, overigens vrij goedkoop, is er niet erg goed. Maar gelukkig zijn er nog andere redenen om er te komen. Er zijn exposities en optredens en dj`s draaien uiteenlopende muziek. En met zoveel ruimte is het wél echt lekker dansen.

Fietsznfabriek: Houtmarkt 7a, 023-5362654, Fietsznfabriek.nl

Mezzo: Willemstraat 2, 040-2438040Hoogste Tijd: Vrijstraat 38, 040-2962488

Lukas Keijser: lk@nrc.nl

    • Lukas Keijser