Steenrijk, maar straatarm

Ik ben een alleenstaande moeder met twee dochtertjes van 5 en 6 jaar en woon in een eengezinswoning van 320.000 euro, met een hypotheek voor 140.000 euro. Op mijn spaarrekening staat 4.500 euro. Ik ontvang alimentatie, waarover ik elk jaar belasting moet betalen. Daarvoor moet ik terugvallen op mijn spaartegoed. Een levensverzekering keert in 2003 12.000 euro uit.

Soms overweeg ik om een goedkoper huis te kopen, nadeel is wel dat ik voor hetzelfde hypotheekbedrag hooguit een vierkamerappartement kan kopen in de randstad. Wat kan ik het beste doen?

(M. F.)

U lijkt mij steenrijk, maar straatarm: uw rijkdom zit in de stenen van uw huis, hoewel ik uw inkomen(s) niet ken. Die overwaarde (een luxe probleem) komt veel voor en je kan maar weinig doen om die in steen gevangen euro's te bevrijden.

In grote lijnen zie ik vier simpele opties. U verkoopt uw huis en gaat over op huren. Dan heeft u ineens 180.000 euro achter de hand. Niet niks. Dat lijkt me voordeliger dan van koophuis veranderen. Of u kunt vooruitlopend op de verzekeringsuitkering vast wat geld lenen, als de nood hoog is. Liefst bij familie en renteloos, natuurlijk. Of u geeft minder uit en gaat anders leven, maar die optie kunt u alleen beoordelen. En als laatste optie: u vraagt opslag of zoekt werk wat beter betaalt. Kop op: u bent rijker dan u denkt.

Adriaan Hiele beantwoordt ook vragen van lezers op www.nrc.nl/geld

    • Adriaan Hiele