Spoorloos: 55 mln omzet

Wie lost het raadsel van KPNQwest's spookomzet op? Ergens tussen Hoofddorp – het hoofdkwartier van netwerkbouwer KPNQwest – en Den Haag – de zetel van moeder KPN – zweeft 55 miljoen euro.

Uit de jaarcijfers van KPNQwest, voor 40 procent in handen van KPN, blijkt dat KPN de afgelopen twee jaar voor 191 miljoen euro heeft bijgedragen aan de omzet van zijn dochter. KPN zou daarvoor moeten hebben ingekocht bij KPNQwest. Niets blijkt minder waar.

KPN kocht in 2000 viermaal capaciteit in op het glasvezelnetwerk van KPNQwest; vorig jaar gebeurde dat driemaal. Totale kosten: 136 miljoen euro. Ofwel: 55 miljoen minder dan KPNQwest in de boeken heeft staan.

Betreffen de cijfers van KPN wel alle financiële relaties die tussen moeder en dochter bestaan? ,,Meer is er niet'', zegt de KPN-woordvoerder. Tot tweemaal toe heeft hij de gegevens opgevraagd bij de interne controller.

Foutje bij KPNQwest dan? Bestuursvoorzitter Jack McMaster van KPNQwest durft er ,,100 dollar om te verwedden'' dat zijn getallen kloppen.

McMaster: pagina 17

    • Stéphane Alonso
    • Jeroen Wester