Spontaan, goed opgeleid en idealistisch

De eerste namen van de kandidatenlijst van Pim Fortuyn druppelen binnen: vooral Rotterdamse zakenlui en meegelopen leden van Leefbaar Nederland. `Pim heeft een gouden hart.'

Volgens de laatste peiling van bureau Interview staat Pim Fortuyn op 13 zetels, volgens het NIPO op 20. Wie moeten al die zetels gaan bevolken? Het bestuur van de Lijst Pim Fortuyn voerde de afgelopen week bijna veertig `intake-gesprekken' in het nieuwe hoofdkantoor op het Rotterdamse industrieterrein Spaanse Polder. ,,Ik dacht: dat wordt hoofdpijn'', zegt bestuurslid en campagneleider Albert de Booij. ,,Maar de sollicitanten waren allemaal spontaan, idealistisch en goed opgeleid.''

Op de derde plaats onder Fortuyn staat oud-Europarlementariër voor het CDA en fel tegenstander van verdere Europese integratie Jim Janssen van Raay (69, rustend advocaat). Verder bevestigt De Booij de naam van Tjeerd Sleeswijk Visser, voormalig hoofd van de Marine Inlichtingendienst, inmiddels gepensioneerd.

Fortuyn benadrukte afgelopen woensdag dat zijn geselecteerde kandidaten vooral `jong' waren. Daarom maakte het bestuur gisteravond nog twee kandidaten bekend: de Rotterdamse econoom van Kaapverdiaanse afkomst João Varela (37) en voorlichter bij het ministerie van Defensie Mat Herben (49). Varela werkt bij een in Rotterdam gevestigd cosmeticabedrijf en Herben zegt dat Fortuyn hem via relaties in het Rotterdamse bedrijfsleven heeft gevraagd. ,,Fortuyn is geen satertje'', zegt Herben. ,,Hij heeft een gouden hart.''

Bij de eerste tien kandidaten is nog een Rotterdamse zakenman: Charles Landvreugd, eigenaar van het Rotterdamse partycentrum Stats. Hij is net als Herben afkomstig van Leefbaar Nederland. Beiden kwamen in die partij op een onverkiesbare plaats terecht en besloten de lijsttrekker te volgen. Landvreugd was bij Leefbaar Nederland al door Fortuyn voorgedragen. Zo ook Vic Bonke (62), voormalig rector magnificus van de Universiteit Maastricht en bevriend met Fortuyn, die eind jaren tachtig directeur was van het Centre for European Studies aldaar. Bonke werd tot zijn verbazing niet eens op de kandidatenlijst van LN geplaatst en noemt die partij `amateuristisch'. Bij Fortuyn verwacht hij meer succes.

In drie weken tijd heeft Fortuyn een nieuwe partij uit de grond gestampt. Er is een gemeubileerd kantoor, er is wat personeel en een catering. Die daadkracht dankt de lijsttrekker aan zijn Rotterdamse vrienden: directeur Albert de Booij van de Speakers Academy, een organisatie die bemiddelt bij spreekbeurten, de Rotterdamse zakenman John Dost en ingenieur-uitvinder Peter Langendam, die ook op de lijst van LN stond.

Zij troffen hem de dinsdagochtend na het dramatische weekend in ontreddering aan en stopten hem in bed. Voor het einde van die week moest de Lijst-Pim Fortuyn geregistreerd zijn bij de Kiesraad in Den Haag. De vrienden zeiden tegen elkaar: 'als wij dit niet doen, doet niemand het. Pim kán niet meer terug zonder zijn geloofwaardigheid te verliezen'. Ze omschrijven hun inzet als `het Rotterdamgevoel'.

Woensdag zaten de vier oprichters bij de notaris, donderdag bij de Kamer van Koophandel. Ze spreken nog steeds over de Lijst Pim Fortuyn als ,,iets dat groter is dan wijzelf, een opdracht''. Zolang er geen donateurs zijn, verdelen ze de kosten onder elkaar. De Booij: ,,Ik heb altijd geloofd in de vrije wil, sinds de nacht van Fortuyn geloof ik in predestinatie.''

De campagneleider geniet niet van de campagne, na 15 mei houdt hij er meteen weer mee op. ,,Vannacht was het volle maan. Ik lag wakker en ik heb de nieuwe campagnestrategie uitgedacht: geen zaaltjes, geen spotjes, geen traditionele campagne, voorlopig geen schrijvende pers. En als op 14 maart zijn boek verschijnt: tv. Alleen daar is Pim baas in eigen brain.''

Premier Kok noemde gisteravond in zijn wekelijkse tv-gesprek Pim Fortuyns plannen om de instroom in de WAO te beperken ,,asociaal''. Fortuyn opperde in het tv-programma Slot Rottenberg het idee om de WAO te beperken tot mensen die ziektes hebben die uit het beroep voortvloeien. ,,Bij hem kunnen mensen met kanker het dus wel vergeten'', aldus Kok.

    • Jutta Chorus