SPAANSE WIELRENNER KREEG TROMBOSE IN ZIJN HOOFD VAN DOPING

Een Spaanse beroepswielrenner die EPO, groeihormoon en hoge doses vitamine A en E gebruikte heeft daar vrijwel zeker een bloedstolsel boven in zijn hoofd aan overgehouden. Hij heeft twee maanden met hoofdpijn rondgereden en moest uiteindelijk tijdens een meerdaagse wedstrijd de koers verlaten vanwege de barstende hoofdpijn.

Zijn artsen constateerden een te hoge bloeddruk in zijn schedel. Toen die met medicijnen niet zakte werd hij doorgestuurd naar de universiteitskliniek in Pamplona. Daar zagen neurologen op een MRI-scan van het wielrennershoofd een bloedstolsel in de bovenste sagittale sinus. Dat is een holle ader, gelegen tussen de hersenvliezen, bovenop het hoofd, die de scheiding tussen beide hersenhelften volgt. Zo'n trombose verhindert de afvoer van bloed uit de hersenen, waardoor de hoge intercraniale bloeddruk was verklaard. (Neurology, febr)

Enkele bloedwaarden van de renner wezen op dopinggebruik. Zijn hematocrietwaarde (het volume van alle bloedcellen ten opzichte van het totale bloedvolume) was eerst op 47% vastgesteld, maar was bij een latere meting gestegen tot 51. De Internationale Wielrenunie (ICU) legt renners met een hematocriet hoger dan 50 om gezondheidsredenen een startverbod op. Het aantal rode bloedcellen in het rennersbloed was hoger dan gemiddeld: 5.400 miljard cellen per liter bloed, terwijl het normale aantal ergens tussen de 3.500 tot 5.000 miljard rode bloedcellen per liter bloed ligt.

Desgevraagd gaf de renner toe EPO en groeihormoon te hebben gebruikt. Van EPO nam hij de laatste drie maanden om de dag 2.000 eenheden. Nierpatiënten waarvan de nieren zelf geen EPO meer maken krijgen ook zoveel, of een paar keer zoveel, afhankelijk van hoe hun lichaam er op reageert. Groeihormoon had de man gebruikt in de 15 dagen voordat de hoofdpijn ondraaglijk werd.

De renner is behandeld met stolseloplossende medicijnen en gebruikte daarna nog drie maanden bloedverdunners die de vorming van nieuw stolsel moeten voorkomen. De neurologen zijn er vrijwel van overtuigd dat de trombose het gevolg is van de combinatie van het doping- en vitaminegebruik. Groeihormoon kan het aantal rode bloedcellen ook verhogen, terwijl vitamine A de lichaamseigen productie van groeihormoon een beetje stimuleert.

    • Wim Köhler