Scholieren leven er steeds meer op los

Scholieren leven steeds onverstandiger. Ze vrijen onveilig, roken, drinken en blowen. Maaike Burazer (15) ,,Ik rook eh... in ieder geval al een jaar.''

Bijna de helft van de scholieren rookt en drinkt veel, bleek deze week uit een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Scholieren gebruiken ook steeds meer softdrugs. En zes tot negen procent vrijt zonder condoom. ,,Ondanks alle voorlichtingscampagnes'', zei een van de onderzoekers, ,,verandert het gedrag van scholieren niet''.

Op het Grafisch Lyceum, vmbo en mbo, in Amsterdam zitten scholieren van twaalf tot twintig jaar. Ze leren er voor drukker, of boekbinder, of ontwerper.

Gisterochtend haalde de conciërge vier leerlingen uit de les om ze om de beurt in het kamertje van de decaan te laten vertellen over sigaretten, alcohol, en seks. Wat doen ze zelf? Alles mocht van hen in de krant – behalve wat ze over seks zeiden. Ze wilden niet voor gek staan voor hun klasgenoten. Daarom een anonieme samenvatting van wat ze daarover te zeggen hadden.

Drie van de vier scholieren hebben weleens `wat met iemand gehad'. ,,Eén keer vier weken, dat was echt lang.'' Als ze iemand leuk vinden, dan vragen of geven ze hun mobiele nummer. Ze zijn geen van vieren met iemand naar bed geweest, want ,,zo ver ben ik nog niet''. Tegen hun vrienden of vriendinnen zeggen twee van hen wél dat ze al met iemand naar bed zijn geweest. Drie zeggen dat ze `voor de zekerheid' altijd een condoom bij zich hebben, vooral om te laten zien dat `het' ervan kan komen. ,,Dat doet iedereen.''

    • Jannetje Koelewijn