Pleasant Grove

Er bestaan mensen die `Angie' van de Rolling Stones tot het beste werk van die groep rekenen. Stoere jongen die gevoelig liedje zingt: dat heeft al menig rockband een grote hit opgeleverd. Introspectie en rockmuziek, gevoeligheid gecombineerd met machismo, het resulteert vaak in tenenkrommende tinnef.

Auscultation Of The Heart van Pleasant Grove is Americana, maar bijna alles klinkt heel gevoelig, zonder dat het tinnef wordt. Geen onverbiddelijke ritmes en scheurende gitaren, maar geluidstapijtjes en ingehouden zang. De tempi blijven merendeels lager dan die van de gemiddelde hartslag. Alleen `Ghost', een surfrocker uit het hiernamaals, en de relatief traditioneel klinkende countryrocker `Andalusia Sound' zijn up-tempo. De overige nummers hebben iets dromerigs, maar niks poezeligs. Alsof hier een bewustzijnsniveau wordt aangesproken dat bij andere muziek alleen tijdens de fade-out even wordt gekieteld. Als de melodieën niet zo inventief en de arrangementen niet zo speels waren zou je het ambient Americana kunnen noemen. Maar daarvoor is deze muziek toch veel te intrigerend.

Pleasant Grove: Auscultation Of The Heart (Glitterhouse Records GRCD 545)

    • Bart Jippes