Orkest zoekt jonge opvolger voor Chailly

Het Koninklijk Concertgebouworkest zoekt voor de in 2004 vertrekkende chef-dirigent Riccardo Chailly bij voorkeur een opvolger die jong is en met wie een lang dienstverband kan worden opgebouwd. Dat is geheel volgens de traditie van het orkest, dat sinds 1888 slechts vijf chef-dirigenten had. Dat zei directeur Jan-Willem Loot gisteren in Amsterdam bij de presentatie van het nieuwe seizoensprogramma. Er is nog geen zicht op hoe lang zo'n benoeming op zich kan laten wachten, omdat het orkest mogelijk kandidaten wil `uitproberen'.

Via een videoverbinding met Milaan, waar Chailly gisteren verbleef, toonde de chef-dirigent zich verguld met de eretitel `dirigent emeritus' (dirigent van grote verdienste) die hem bij zijn vertrek naar Leipzig zal worden verleend. Hij hoopt tot dat tijdstip nog op een prachtige samenwerking met het orkest.

Een publicatie in Het Parool van interne post, waaruit zou blijken dat een minderheid van de musici Chailly niet langer wilde handhaven, werd door de directie ,,vervelend'' genoemd en door een vertegenwoordiger van de musici gerelativeerd. Uiteindelijk zou er wel onderhandeld worden over een verlenging van Chailly's contract tot 2008. Loot: ,,Er zijn altijd spanningen binnen een orkest en er is altijd wel kritiek op de chef-dirigent, die een moeilijke en eenzame positie heeft. Een verbintenis van straks zestien jaar is in deze tijd bijzonder lang.''