Op de bres voor starter

De PvdA wil mensen die voor het eerst een huis kopen, de zogeheten starters, een hogere hypotheekrente-aftrek geven. Ze zouden voortaan de eerste vijf jaar hun hypotheekrente mogen aftrekken tegen het hoogste belastingtarief van 52 procent. In de volgende vijf jaar zou dat 47 procent zijn. PvdA-lijsttrekker Melkert maakte dit plan gisteren bekend.

Het is een nadere uitwerking van het PvdA-verkiezingsprogramma. Vorig jaar december besloot het partijcongres op voorstel van het partijbestuur starters financieel tegemoet te komen.

De PvdA wil ook de subsidieregeling in het kader van de bestaande Wet bevordering Eigen Woningbezit verruimen. Nu kunnen alleen mensen met een inkomen van maximaal 22.712 euro van de regeling gebruikmaken. De PvdA wil die grens met 10.000 euro opkrikken tot 32.712 euro. VVD en CDA hebben gisteren direct laten weten niets te zien in de plannen.