Onthutsend kijkje in chaotisch Argentinië

In 1992 en 1994 waren respectievelijk de Israëlische ambassade in Buenos Aires en de zetel van de joodse belangenorganisatie AMIA in de Argentijnse hoofdstad het doelwit van terreuraanslagen. Ruim 130 mensen kwamen daarbij om het leven. Tien jaar na de eerste aanslag is nog steeds niet opgehelderd wie er achter de terreurdaden zat. Het (deels gecorrumpeerde) justitiële onderzoek is vastgelopen. De Argentijnse samenleving – de politici voorop – toont weinig belangstelling voor de oplossing van deze shockerende misdaden. Zelfs Israël lijkt zich erbij te hebben neergelegd dat de waarheid nooit bekend zal worden.

In de documentaire Leven met terreur doet regisseur Ton Vriens een manhaftige poging duidelijkheid te verschaffen op basis van de tientallen theorieën, vermoedens en beschuldigingen die rond de aanslagen leven. Daarbij wijst hij aan het begin van de documentaire al met de beschuldigende vinger naar de vermeende lokale handlangers van de terroristen: de corrupte en gewelddadige politiemensen die ook een duistere rol speelden tijdens het regime-Videla. Maar hun betrokkenheid bij de terreuraanslagen staat niet onomstotelijk vast. Uit de film blijkt wel dat het betrokken politiekorps in feite een maffiose organisatie is.

Het mysterie van de aanslagen in Buenos Aires is een amalgaam van wereldpolitiek, antisemitisme, onderwereld en veel leed. Waren de aanslagen het werk van de door Iran gesteunde terreurbeweging Hezbollah die de vernietiging van de staat Israël voorstaat? Of ging het om een afstraffing van president Carlos Menem, de Argentijn van Syrische afkomst (`de Turk', zeggen ze in Argentinië) wiens verkiezingscampagne financieel werd gesteund door Syrië, maar die later een duidelijke pro-VS-, pro-Israël-politiek zou voeren? Namen zijn geldschieters wraak voor dit `verraad'? Menems zoon Carlitos zou bij een helikoptercrash sterven. Een ongeluk? Of weer een aanslag, zoals Menems ex-vrouw beweert.

Geen duidelijke antwoorden dus, wel een onthutsend inkijkje in de chaos die Argentinië heet.

Leven met terreur, NIKmedia, Ned.1, 14.00-14.57u.

    • Reinoud Roscam Abbing