Nederlanders stellen teleur op EK atletiek

De Nederlandse ploeg heeft gisteren op de eerste dag van de Europese indoorkampioenschappen atletiek in Wenen teleurgesteld. Alle kanshebbers op een finaleplaats werden vroegtijdig uitgeschakeld.

Met name de desillusie voor Arnoud Okken (19) en Bram Som (22) was groot. De twee 800 meter lopers stonden deze winter hoog op de internationale ranglijsten, maar ze liepen gisteravond machteloos hun rondjes door het Ferri Dusika-stadion. De atleten van trainer Honoré Hoedt zagen geen kans in hun series bij de eerste twee te eindigen en hoorden ook niet bij de snelsten van de overige deelnemers.

Som eindigde in zijn serie als derde in 1.49,08 en Okken in een andere race als vijfde in 1.49,12. De twee wilden geen excuses aanvoeren, maar de voorbereiding op het toernooi was verre van ideaal geweest. Twee weken geleden werden ze geconfronteerd met het overlijden van een vijfkamper en medebewoner van hun atletenhuis bij sportcentrum Papendal. De teleurstelling na de uitschakeling was gisteren groot bij de atleten die deze winter leken door te stoten naar de Europese top.

Christian Tamminga en Monique de Wilt faalden in de kwalificatieronde van het polsstokhoogspringen. De 27-jarige Tamminga beperkte gisteren het aantal sprongen in de kwalificatie zoveel mogelijk, omdat hij last heeft van een enkelblessure. Na een mislukte poging op 5,55 besloot Tamminga de twee resterende pogingen in te zetten op een hoogte van 5,65. Het lukte hem echter niet. De laatste poging moest hij zelfs afbreken, omdat de enkel vast kwam te zitten.

De 25-jarige De Wilt bleef na haar uitschakeling vertwijfeld achter. ,,Ik weet niet waar dit door komt, ik heb er geen verklaring voor'', zei ze na haar povere prestatie. De atlete slaagde er niet in de hoogte van 4,20 meter te halen. Eerder deze winter verbeterde ze haar Nederlands record tot 4,44 meter. Bij de kwalificatie met 25 deelneemsters kreeg de in Leverkusen wonende De Wilt de juiste techniek niet te pakken. Voor het bereiken van de eindstrijd was een hoogte van 4,35 meter nodig.

Kogelstoter Rutger Smith voldeed wel aan de verwachtingen door zijn persoonlijk record met twintig centimeter te verbeteren tot 19,60 meter. Hij werd daarmee tiende in de groep van 25 atleten in de kwalificatie. Dat was echter niet genoeg voor een finaleplaats.

Slechts de outsiders Marcel van der Westen en Gregory Sedoc plaatsten zich gisteren in Wenen voor de halve finale van de 60 meter horden. Van der Westen en Sedoc eindigden beiden als derde in hun serie.

De 25-jarige Van der Westen liep 7,72 en bleef daarmee slechts vierhonderdste boven zijn persoonlijk record. De 20-jarige Sedoc liep twee keer een volledige race. Omdat enkele sprinters in zijn serie het sein voor een valse start niet hoorden, liep de atleet ook maar naar de finish. In de tweede en officiële race kwam hij tot een tijd van 7,78. Beide Nederlanders hoorden daarmee tot de zes tijdsnelsten die naast de eerste twee uit elke serie aan het veld voor de halve finales werden toegevoegd.

Virgil Spier kwalificeerde zich niet op de 60 meter horden. Hij werd met een tijd van 7.89 teleurstellend zesde in zijn serie.