Meer inentingen meningokokken

Alle jongeren tot negentien jaar in de Brabantse plaats Soerendonk worden, net als in de Bommelerwaard en Rosmalen, ingeënt tegen de meningokokbacterie type C. Minister Borst (Volksgezondheid) besloot gisteren tot een uitbreiding van de noodvaccinatie, die nu 9.000 jongeren omvat. De afgelopen dagen zijn drie kinderen om het leven gekomen als gevolg van besmetting met de meningokokbacterie, die nekkramp veroorzaakt. Het gaat om geïsoleerde gebieden in de Bommelerwaard en in de provincie Brabant.

In Soerendonk overleed een elfjarige jongen. Twee anderen jongens, van vijftien en zeventien jaar, zijn ook besmet, maar hun toestand is stabiel. Vrijdag werd bekend dat in de gemeente Cranendonk, waartoe Soerendonk behoort, mogelijk nog twee mensen zijn besmet met de meningokokbacterie. Het gaat om een tweejarig meisje en een 23-jarige Duitse militair.

Borst beslist volgende week of ook in de plaatsen rondom Soerendonk wordt gevaccineerd. Dat doet zij op basis van aanvullende informatie over welk subtype van de zogeheten C-variant van de bacterie het precies gaat. Tegen de C-variant van de meningokokbacterie is inenting mogelijk.

De inentingen vinden op woensdag plaats in Rosmalen, op donderdag in de Bommelerwaard en vrijdag volgt Soerendonk.

In Rosmalen overleed een éénjarig kind dat was besmet met de B-variant, waartegen nog geen vaccinatie bestaat. De bacterie meningokok kan zowel hersenvliesontsteking als een vorm van bloedvergiftiging veroorzaken.

Ongeveer 10 procent van de Nederlandse bevolking draagt de meningokokbacterie bij zich in de neus- en keelholte. Volgens het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het op medische gronden weinig zin om met spoed vaccinaties toe te dienen tegen het meningokokbacterie van het type C.

De maatregel is vooral bedoeld om de onrust onder de bevolking weg te nemen, aldus het RIVM. Het instituut ziet de huidige noodvaccinaties dan ook meer als een voorschot op de landelijke campagne tegen nekkramp.

Minister Borst besloot dinsdag op basis van de nieuwe uitbraken van nekkramp en een eerder advies van de Gezondheidsraad tot een landelijke vaccinatiecampagne tegen nekkramp voor alle kinderen tot negentien jaar. De voorbereidingen daartoe kosten zeker een jaar.