Marco Borsato komt thuis langs

Zingen is niet alles, bekent de bekendste zanger van Nederland, Marco Borsato, thuis op de bank bij Jan Vollaard: ,,Ik ben ook vader, echtgenoot en muziekliefhebber.''

Hoe gaat dat in zijn werk bij interviews met popsterren? Meestal worden journalisten bij bosjes gesommeerd om naar het een of andere luxehotel te komen, waar de artiest in kwestie op een dag soms wel tien vraaggesprekken afhandelt. Marco Borsato besloot het eens over een andere boeg te gooien. Om interesse te wekken voor zijn verzamelalbum Onderweg, dat deze week verschijnt, kwam hij bij de journalisten thuis. ,,Dat ken 'm nie wezen'', opperde een voorbijganger die de bekendste zanger van Nederland in mijn Amsterdamse portiek met de fotograaf in de weer zag. Maar hij was het echt, en hij kwam zonder bodyguards.

Hij wil alle facetten van het artiestenbestaan interessant houden, zegt Marco over zijn gespreksronde. ,,Mijn vak is emotie. Het mag geen machine worden, want dan begint het bij mij te haperen. Ik ben niet bang om me kwetsbaar op te stellen als ik moet uitleggen waar mijn bezieling en mijn liefde voor muziek vandaan komen. Ik kies voor eerlijkheid, en bij eerlijk en recht door zee hoort die kwetsbaarheid. Ik wil me nergens achter verschuilen en ik heb ook geen panklaar verhaal. Een deel van mijn succes is dat ik ben wat ik ben. Wat je ziet is wat je krijgt. Mijn bevlogenheid bij het zingen wil ik met heel mijn ziel en zaligheid uitdragen. Maar ik sta niet elke dag op met het product Marco Borsato. Ik ben daarnaast ook nog vader, echtgenoot en muziekliefhebber. Ik zie mijzelf op mijn vijfenzestigste niet meer op de bühne staan. Er zijn nog zoveel andere leuke dingen die je met je leven kunt doen.''

Niet het succes maar de muziek is zijn drijfveer, verklaart Marco de titel van het verzamelalbum Onderweg dat in twee versies verschijnt, als een enkele hitscompilatie en een dubbel-cd met persoonlijke favorieten. ,,Na al die awards en platina platen ben ik er in elf jaar achter gekomen dat bezig zijn met muziek mijn voornaamste doel is. De weg naar het succes is belangrijker dan het succes zelf. Als ik een nieuwe cd heb gemaakt, kan ik daar heel tevreden over zijn, maar je moet toch altijd weer examen doen als je de muziek aan het publiek presenteert.''

Op 14 juni staat Marco Borsato in De Kuip in Rotterdam, nadat een eerdere poging tot een stadionconcert bij de millenniumwisseling in de Amsterdam Arena was stukgelopen op de teleurstellende kaartverkoop. ,,Dat was een heel ander verhaal'', zegt de zingende zakenman Marco Borsato. ,,Ik heb me toen grandioos verkeken op het feit dat mensen bij zo'n jaarwisseling liever thuis zijn bij vrienden en familie. Het was een harde leerschool en ik heb mijn verlies genomen. Het was goed om wakker geschud te worden, na jaren waarin alles lukte. Ik ben rijkelijk gedecoreerd met goud en platina. Zelfs de Popprijs heb ik gewonnen. Maar het bleef een diepe wens om nog eens op de grootste concertplek van Nederland te kunnen zingen. De kaartjes voor De Kuip vliegen weg, dus daar maak ik me geen zorgen om. Als je geen risico's neemt, zul je je als artiest ook nooit onderscheiden.''

Nam de routinier Marco geen onnodig risico toen hij de onervaren zangeres Sita verkoos voor het koninklijk bruiloftsduet Lopen op het water? ,,Ik werk graag met jong talent, en Sita was in goede handen van het Starmaker-team dat nog van alles aan haar heeft kunnen bijschaven. Bovendien is het een nummer 1-hit, dus wat willen we nog meer? Uit betrouwbare bron heb ik begrepen dat Máxima de tekst van Lopen op het water op haar schoot had, toen we het voor haar zongen in de Arena. Het evenement was strak geregisseerd en ik wist dat ik haar en Willem Alexander niet zou ontmoeten, maar dat alleen al deed me heel veel deugd.''

    • Jan Vollaard