Kaas met tijgerprint bij het ontbijt

In het Gelderse Brummen overnacht Joep Habets in een Zuid-Afrikaans koetshuis met een olifant voor de deur.

Romantiek is bedacht om het leven wat dragelijker te maken. Het concept is gebaseerd op het idee dat het elders beter is, aan de overzijde van de oceaan, in de goede oude tijd of juist in de heilstaat van de toekomst, aan gene zijde, in de Hof van Eden of in de armen van een ander. Overal, maar niet hier en nu. Op vakantie gaan of een dagje erop uit trekken is een vorm van praktische romantiek. Het is even proeven aan het leven elders. Zo verruilen wij de koopzondag in de Amsterdamse binnenstad, waar de hele Veluwe op af komt, voor de zondagsrust van de Veluwezoom.

Als we ons aan het verkeerscirculatieplan van Brummen hebben weten te ontworstelen, koersen we richting Eerbeek. Het parcours volgt voor een deel de oude, statige toegangsweg tot Kasteel Landgoed Engelenberg. Vlak voor de slotgracht aan het eind van de oprijlaan staat links een bord met de mysterieuze oproep de plaggen terug te leggen, de bunkers aan te harken en de pitchmarks te repareren. Golfers, dat is toch een apart slag mensen. Rechts staat een bord `parkeren', dat begrijpen we wel. Aan het barok ingedeelde voorplein ligt het hoofdgebouw, gesecondeerd door de oranjerie en het koetshuis. Het is niet helemaal symmetrisch uitgebouwd. Dat stoort een beetje, maar heeft ook iets aandoenlijks.

De hartelijke en prettige ontvangst leert de Amsterdammer dat het leven elders inderdaad beter kan zijn. Onze slaapplaats is in het Zuid-Afrikaanse koetshuis, alwaar we in `koloniale sfeer' kunnen overnachten. Dat is dubbelromantiek. Ik ben met het landgoed al heel tevreden en dan moet ik me ook nog eens in Zuid-Afrika wanen. Een olifant houdt de wacht naast de deur van het koetshuis. Het is, meldt de reisgids, een replica van een Zuid-Afrikaans wijngoed. Of de inrichting authentiek is? Geen idee, ze kunnen me alles wijsmaken. Sfeervol is het in elk geval. In de hal hangt spectaculair een palm aan het plafond en tegen de muur zit bamboebehang. De lampenkappen en de kussens op de bank hebben een tijgerprint. Jordanese chic, maar hier is het opeens deftig. Het zebravel lijkt echt. Onze kamer is royaal bemeten en comfortabel toegerust. Als dit de `standaardkamer' is, hoe moeten de `business & leisure rooms' dan wel niet zijn? Warm rood domineert. De bedden zijn kingsize, er staan een ouderwets houten bureau en een ladenkastje. De kamer telt tweeëntwintig laatjes, daarmee is het Nederlands record verbroken dat sinds 2 juli 1998 met achttien op naam stond van hotel 't Jagershuis in Ouderkerk aan de Amstel. Aan de muur hangen botanische prenten van de stapelia en de crassula, vetplanten van Zuid-Afrikaanse origine. De badkamer is het reservaat van de fauna. Op de tegeltjes staan olifanten, zebra's, antilopen, leeuwen en giraffen.

Engelburg is een ideaal oord voor een andere variant van romantiekbeoefening. Het geeft genoeg aanleiding om weg te dromen. Naar de tijd van Graaf Schimmelpenninck, die onder de keldergewelven de wijnen keurde alvorens ze naar de Baltische staten te exporteren. Om de patriottische geest te laten opbloeien, want was Engelenburg niet ooit het hoofdkwartier van patriottenleider Robbert Jasper van der Cappelen die de prinsgezinden op Paleis 't Loo bestreed? Of om zich kasteelheer te voelen of gewoon tuinier van de kruidentuin voor het koetshuis.

Mocht het ondanks de ambiance en zelfs met het wegdromen niet lukken de dagelijkse beslommeringen achter zich te laten, dan is er altijd nog het uiterste en beproefde redmiddel van de romanticus: de drank. In een van de stemmige salons staat een kabinet met een imposante collectie Schotse single malt whisky's. Er is een wijnkelder met een ruim aanbod aan Zuid-Afrikaanse wijn. In Engelenburg eten kan ook, maar dat is een ander verhaal.

Het ontbijt wordt geserveerd in de 19de-eeuwse serre met hangende planten. Hij zit nog goed in de verf. Alleen de lichtarmaturen roesten, maar dat vereist het eigentijds design. Er is een riant uitzicht op de slotgracht met een anekdotisch bruggetje en daarachter de megamolshopen van de golfbaan in reconstructie. Het ontbijtbuffet is welvoorzien, zonder Zuid-Afrikaanse specialiteiten. Of het zou de kaas met tijgerprint moeten zijn. De rekening bedraagt 168 euro voor twee personen. Ga voor dat geld maar eens naar Zuid-Afrika.

Kasteel Landgoed Engelenburg, Eerbeekseweg 6 Brummen, 0575 569999, www.engelenburg.com.HABETS

    • Joep Habets