Jong en gehandicapt

Na kort gewerkt te hebben, ben ik in de WAO terechtgekomen. Vanaf toen hoefde ik geen pensioenpremie meer te betalen, terwijl de pensioenopbouw doorliep. Later bleek dat ik ten onrechte in de WAO zat en viel ik met terugwerkende kracht in de WAJONG (Wet Arbeidsongeschiktheidsvoorziening Jonggehandicapten). Direct werd ik uit het pensioenfonds gegooid. Ik moest mij maar particulier verzekeren.

Mijn uitkering ligt ongeveer op bijstandsniveau, dus veel premie kan ik niet betalen. De WAJONG is mijn enige bron van inkomen, naast een toeslag voor de kinderen en huursubsidie. De verzekeraars vroegen mij een gezondheidsverklaring, waar ik als gehandicapte natuurlijk niet aan kan voldoen.

Uiteindelijk vond ik een maatschappij die mij accepteerde, maar onder slechtere voorwaarden dan de `normale' klanten. Nu betaal ik per maand 45 euro voor een slechte pensioenvoorziening, een soort spaarverzekering.

Heb ik iets fout gedaan? Of bestaat er wel een betaalbare manier om pensioen op te bouwen?

P.B.

Niemand verbiedt of misgunt u een hoger pensioen dan de AOW, maar dat moet u zelf betalen. Daar bent u de mist ingegaan. U heeft een spaarverzekering met twee delen: een uitkering bij leven, en een uitkering bij overlijden. Het opgebouwde saldo wordt uitgekeerd na uw voortijdig overlijden. Dat is een overlijdensverzekering die niets met pensioen te maken heeft, maar alleen met uw nabestaanden. Daar hikken de levensverzekeraars tegenaan.

Het andere deel van uw polis keert volledig uit wanneer u leeft op de einddatum. Zijn uw levenskansen lager dan van de `normale' verzekerden, dan bent u op dit punt een gunstig risico voor verzekeraars.

U heeft geen voordelige verzekering afgesloten. Een beter alternatief voor een aanvullend pensioen op uw AOW is sparen of beleggen in eigen beheer via een maandelijkse inleg.

Adriaan Hiele beantwoordt ook vragen van lezers op www.nrc.nl/geld

    • Adriaan Hiele