Jiskefet alvast terug met boek

De heren van Jiskefet vieren hun tienjarig jubileum met een overzichtsboek dat elf jaar en zes maanden na hun eerste tv-uitzending is verschenen. Veel teksten uit het programma zijn, samen met bijdragen van Jan Mulder, Huib Stam, Annemarie Oster, Jaap Scholten en Herman Koch, ondergebracht in een jubileumuitgave op groot formaat, waarin vormgever Ronald Timmermans een groot aantal verschillende tijdschriften heeft geparodieerd. Het boek is gisteravond gepresenteerd in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Kees Prins, Michiel Romeyn en Herman Koch beginnen binnenkort weer met nieuwe Jiskefet-afleveringen. Hun laatste programma dateert van januari 2001; daarna zijn alleen nog herhalingen uitgezonden. ,,Iedereen heeft in de tussentijd iets anders gedaan'', aldus Koch. ,,Het was in feite een sabbatical year, maar zo officieel hebben we dat nooit aangekondigd. Het is de bedoeling in juli en augustus acht uitzendingen te maken in het gat van de zomer – dan gebeurt er verder helemaal niets nieuws op de televisie.''

De herstart maakt een eind aan het gerucht dat Jiskefet met stille trom was opgehouden. ,,En dan zeker met z'n drieën van het Hilton-hotel afspringen'', zegt Romeyn. ,,Nee, we gaan door.''

Over de inhoud van de nieuwe serie is nog niets bekend, vult Prins aan: ,,We zijn pas een paar weken geleden weer voor het eerst bij elkaar gekomen, we weten het zelf óók nog niet.'' Van de VPRO komt intussen het bericht dat er wordt gewerkt aan een combinatie van oud en nieuw werk

Het idee voor het boek is afkomstig van Matthijs van Nieuwkerk, die in zijn huidige functie als netmanager verantwoordelijk is voor de programmering van Nederland 3. Ook in het voorlopige schema voor het komende winterseizoen staat Jiskefet vermeld, laat hij desgevraagd weten.

Ronald Timmermans, die eerder de dozen ontwierp voor de videobanden, beaamt dat hij zich bij het maken van het boek mede heeft laten inspireren door de eerste Monty Python-boeken, die eveneens in de vorm van boek- en tijdschriftparodieën werden gemaakt.

Jiskefet: Voor jou een vraag, voor mij een weet. De Bezige Bij, € 25.

    • Henk van Gelder