`Japanners, allemaal hartelijk bedankt'

Lachend poseerde ze ten gerieve van Japanse tv-camera's voor haar villa in Chili. ,,Hij is een vod en z'n baas een idioot'', zei ze minachtend over haar man en zijn werkgever met wiens geld ze haar paleis heeft gebouwd. De 29-jarige Chileense Anita heeft de afgelopen jaren een kunststukje uitgehaald waar alle Japanse media al maanden met een mengeling van verbazing en verontwaardiging naar kijken.

De man van Anita, de 44-jarige Japanse ambtenaar Chida, erkende gisteren voor de rechter in Japan dat hij de afgelopen jaren ruim twaalf miljoen euro van zijn werkgever heeft ontvreemd.

Japanse televisieploegen vlogen en masse naar Chili toen Chida eind vorig jaar eindelijk tegen de lamp liep en werd gearresteerd. Gekleed in bikini leidde Anita de cameraploegen rond in haar immense villa met veel marmer, erotische schilderijen aan de slaapkamermuur en een zwembad in de grote tuin. ,,Ik ben altijd vastbesloten geweest hogerop te komen. Ik zie mijn leven als Pretty Woman'', zei Anita met een verwijzing naar de Hollywood-film over de prostituee die aan het metier ontsnapt door met een rijke zakenman te trouwen.

Chida was administrateur bij een provinciaal woningbedrijf in de kleine stad Aomori in het koude noorden van Japan. Hij had al schulden in het nachtleven en was al begonnen geld te verduisteren toen hij vijf jaar geleden in zijn woonplaats de exotische Anita leerde kennen.

Zij nam hem mee naar Chili waar zonder Chida's medeweten een trouwceremonie op het programma stond. ,,Toen ze aankwamen zei ze: `we gaan vandaag trouwen''', deelde Chida's advocaat de media mee. Of hij zich bedonderd voelt? ,,Ik denk het wel'', meent de advocaat.

Anita bleef in Chili wonen en liet Chida z'n miljoenen opsturen. Soms reisde ze zelf naar Japan en nam contant grote hoeveelheden dollars mee terug. Ze is niet van plan ook maar een cent terug te geven. In gebroken Japans zei ze voor de camera's: ,,Japanners, allemaal hartelijk bedankt.''