India zet leger in tegen straatgeweld

Het Indiase leger heeft gisteren de controle overgenomen over de deelstaat Gujarat, het toneel van heftige gevechten tussen hindoes en moslims die de afgelopen dagen zeker 295 mensen het leven hebben gekost.

Groepen militairen patrouilleerden in de economische hoofdstad van Gujarat, Ahmedabad, waar de meeste slachtoffers zijn gevallen.

De onrust brak uit toen woensdag moslim-extremisten in de stad Godhra een trein met hindoes in brand staken. Deze hindoes kwamen uit Ayodhya, waar hindoes tien jaar geleden een uit de zestiende eeuw daterende moskee verwoestten, omdat die op een voor hindoes heilige plek zou staan. Na die actie braken in India indertijd godsdienstrellen uit die tweeduizend mensen het leven kostten. Deze maand willen de hindoes op de plek waar de moskee stond een tempel bouwen – tot woede van de moslims.

Bij de brand in de trein kwamen woensdag 58 hindoes om het leven. Overal in de westelijke deelstaat kwam het na de aanval op de trein tot wraakacties van hindoes tegen moslims. In een orgie van geweld – de ernstigste religieuze rellen in India sinds 1992 – werden mensen in huizen opgesloten, waarna die in brand werden gestoken, of op straat doodgeslagen. Winkels werden geplunderd. In Gujarat vielen zeker 188 doden, waarvan 138 in Ahmedabad.

In een poging de gemoederen tot bedaren te brengen bood gisteren de Wereld Hindoe Raad (VHP) aan de bouw van de tempel in Ayodhya uit te stellen.

Inmiddels is in 37 steden in Gujarat een uitgaansverbod van kracht. Er zijn 1.500 mensen gearresteerd, onder wie veel plunderaars en 63 moslims die worden verdacht bij de aanval op de trein in Godhra betrokken te zijn geweest. De politie heeft het bevel raddraaiers neer te schieten. Toch bleef het ook gisteren, na de inzet van het leger, op diverse plaatsen onrustig. In het dorp Pandarvada vielen zeker dertig doden toen hindoes de huizen van moslims in brand staken. Moslimleiders hebben de politie verweten te weinig te doen tegen hindoe-aanvallers. Het plaatsvervangend hoofd van de politie in Gujarat zei dat zijn mannen ,,niet elke straat en zijstraat'' kunnen beveiligen. Hij zei dat niet alleen hindoes moslims aanvallen, maar dat moslims wraakacties uitvoeren.

Ook elders in India hebben de spanningen in Gujarat tot geweld geleid.

Hindoetempel: pagina 4