Hollywood is hier

Correspondent Viktor Frölke bericht elke twee weken over het drukke bestaan in New York.

Action!

,,Duizend dollar boete?''

,,Wat? Vind je dat te veel?''

Cut!

De scène met Ben Stiller en de politieagent hebben we nu al voor de twintigste keer gezien. Hij wordt bij ons in de buurt opgenomen. Hij is nog steeds niet goed. Hij moet nog een keer.

Al een week lang moeten we vrachtwagens, caravans, gigantische kabels, generatoren, bouwlampen en honderden crew-mensen tolereren die het dagelijks leven in dit normaal gesproken zo rustige woonwijkje praktisch lamleggen. Maar iedereen is opgewonden. Hollywood is hier!

,,Ik liep Drew tegen het lijf'', aldus een vriendin die letterlijk op de set woont, ,,en ik besefte: ook al is zij een beroemde actrice en ik niet, ze heeft ongetwijfeld dezelfde soort issues als ik.''

Een hele geruststelling.

,,De New York Post kwam bij me langs'', vertelt ze een dag later. ,,Of ze een verjaardagstaart voor Drew bij mij in de ijskast mochten stallen. Later dacht ik: shit, ik had er geld voor moeten vragen!''

,,Wat je later ook wilt worden, word geen grip'', zegt een grip met een houten plank onder zijn arm tegen een groep schoolkinderen. Ze hebben hun blocnote meegebracht om Drew of Ben te interviewen voor een lesproject. ,,Drew glimlachte drie keer naar mij'', zegt er een. ,,Ik heb Ben gisteren gesproken'', zegt een ander. ,,Ik bedoel, hij liep langs.''

Eigenlijk valt er helemaal niets te zien op zo'n set. Ja, Stiller, die in een T-shirtje staat te blauwbekken op de stoep. Een groepje figuranten, dat onophoudelijk de straat op en neer loopt. Regisseur Danny DeVito, die soms klapt voor wat hij ziet, maar meestal iets afkeurends murmelt. Voor wie het echt wil weten: hij komt inderdaad niet verder dan je middel.

Op de film zelf, getiteld Duplex, moeten we nog een jaar wachten. De film gaat over een succesvol stel dat in een appartement (een duplex is een appartement met twee verdiepingen) wil trekken, maar een oud vrouwtje ligt dwars. Een soort `Meet the Tenants' dus. De komische situaties zijn ontelbaar.

Als eerdere films die in onze buurt zijn opgenomen Smoke en The Royal Tenenbaums een aanwijzing zijn, zou het nog wel iets kunnen worden. Maar die DeVito vertrouwen we niet. Die vinden we niet leuk.

    • Viktor Frölke