Grote plannen

In het toernooi van Linares is tegenwoordig het gemeentebestuur de baas en niet meer de grootgrutter Luis Rentero, maar zijn geest waait er nog. Roeslan Ponomariov werd bedreigd met een schadeclaim van een miljoen dollar toen hij het gewaagd had om zijn deelname af te zeggen. Zo deed Don Luis het vroeger ook altijd. Verschrikkelijke dreigementen en vervolgens alles in der minne schikken met bundeltjes bankbiljetten.

Het excuus van Ponomariov dat hij in de Oekraïne een schaakschooltje moest openen was eerlijk gezegd ook wel een slap smoesje. Alles kwam in orde, er werd met wat geld gewapperd, Ponomariov kwam toch en het is ook maar goed dat hij meedoet, anders zou het saai zijn geweest in Linares.

In de eerste vier rondes werden slechts twee partijen beslist. Ponomariov won met wit van Ivantsjoek, die zich in een onduidelijke stelling plots in eigen zwaard stortte, en hij verloor met zwart van Adams een keurige partij.

In de dubbelrondige zevenkamp in Linares doen verder Kasparov, Anand, Shirov en de jonge Spanjaard Vallejo Pons mee. Je verwacht er iets moois van, maar afgelopen week viel er meer te beleven in een ander toptoernooi, het Nao Masters toernooi in Cannes. Het is een tienkamp met onder anderen Karpov, Topalov, Leko, Gelfand, Barejev en Morozevitsj. Na zes ronden stond de oude Karpov alleen bovenaan met vier punten.

Het Nao-toernooi is genoemd naar Nahed Ojjeh, dochter van de Syrische minister van defensie en weduwe van een Saoedische miljardair. Zij woont in Frankrijk en wil dat land tot een schaakland maken dat zich met de sterkste Oost-Europese landen moet kunnen meten.

Haar Nao Chess Club in Parijs is de opvolger van de bekende Cercle Caissa die tientallen jaren door mevrouw Chaudé de Silans werd geleid, maar mevrouw Ojjeh heeft van die gezellige schaaksocieteit iets heel anders gemaakt. Op de ledenlijst staan nu niet alleen de sterkste Fransen, maar ook buitenlandse huurlingen als Kramnik, Grisjtsjoek en Svidler. Oriënterende gesprekken met Loek van Wely en Gari Kasparov zijn gaande.

Mevrouw Ojjeh wacht nog even op de Franse presidentsverkiezingen en dan zal zij bij de minister van onderwijs aandringen op de stichting van een school die vergelijkbaar is met de Russische Botvinnikschool, waar de wereldkampioenen Karpov, Kasparov en Kramnik in hun jeugd veel wijsheid hebben opgedaan. Invoering van het schaken als een vak op de Franse scholen is een ander doel van deze ambitieuze vrouw.

Het Nao-toernooi in Cannes is in ieder geval een mooi toernooi. In de eerste vijf rondes verbaasde Alexander Morozevitsj door slechts een half punt te scoren. Jevgenij Barejev dacht toen het gewonde dier woest te lijf te kunnen gaan, maar kwam van een koude kermis thuis.

Wit Barejev-zwart Morozevitsj, Nao Masters, zesde ronde.

1. d2-d4 d7-d5 2. c2-c4 c7-c6 3. Pg1-f3 Pg8-f6 4. e2-e3 a7-a6 5. Pb1-d2 Lc8-f5 In een partij die ze vorig jaar in de Franse clubcompetitie speelden deed Morozevitsj 5...Lg4 6. Dd1-b3 Dd8-c7 7. Lf1-d3 Lf5-g6 8. 0-0 e7-e6 9. Tf1-e1 Lf8-e7 10. e3-e4 0-0 11. e4-e5 Pf6-d7 12. Ld3xg6 h7xg6 Een scherpe stelling. Wit is verplicht om op de koningsvleugel aan te vallen en dat is niet makkelijk. 13. Pd2-f1 Tf8-e8 14. Lc1-g5 Le7-f8 15. Pf1-e3 d5xc4 16. Db3xc4 c6-c5 17. Pe3-g4 b7-b5 18. Dc4-e2 c5-c4 19. Ta1-c1 Pb8-c6 20. b2-b3 Misschien niet goed, maar wel diepzinnig. Wit is bereid op allerlei manieren een kwaliteit te offeren, bijvoorbeeld met 20...La3 21. bxc4, om de zwarte loper aan de verdediging van de koningsstelling te onttrekken. 20...c4-c3 21. De2-e3 Ta8-c8 Zwart zou zijn pion met 21...b4 kunnen dekken, maar dat zou de situatie op de damevleugel stabiliseren, waarna wit in alle rust op de andere vleugel zou kunnen aanvallen. 22. Tc1xc3 Lf8-b4 23. Lg5-f6 Dreigt winnend 24. Lxg7 23...g7xf6 24. e5xf6 Dc7-d8 25. De3-g5 Een betere aanvalsmogelijkheid (aangegeven op kasparov.com) was 25. Pg5. Na 25...Pxf6 26. Df4 Lxc3 (hij mag niet toelaten dat die toren op h3 in de aanval komt) 27. Pxf6+ Kg7 28. Ph5+ gxh5 29. Dxf7+ Kh6 heeft wit eeuwig schaak. Wat hij doet ziet er aardig uit, maar het leidt tot niets. 25...Lb4xc3 26. Pf3-h4 Lc3xd4 27. Pg4-h6+ Kg8-f8 28. Dg5xg6

MmjejfMm

mMmhmgmM

gmhmgAKB

mgmMmMmM

MmMcMmMB

mGmMmMmM

GmMmMAGA

mMmMDMFM

Een aardige zet met de bedoeling om na 28...fxg6 een elegant mat met de twee paarden te geven, maar de weerlegging is simpel. 28...Ld4xf2+ 29. Kg1-h1 Dd8xf6 30. Dg6-g8+ Kf8-e7 Wit gaf op.

    • Hans Ree