`Geen bezwaar tegen plannen VS in Georgië'

President Vladimir Poetin van Rusland heeft gisteren verzekerd dat zijn regering – anders dan diverse ministers eerder hadden gezegd – geen bezwaar heeft tegen een Amerikaanse militaire aanwezigheid in Georgië.

Poetin zei dit in Almaty, in Kazachstan, waar gisteren de leiders van het GOS (Gemenebest van Onafhankelijke Staten) bijeenkwamen. In het kader van die bijeenkomst sprak Poetin met zijn Georgische collega, Edoeard Sjevardnadze, over de plannen om Amerikaanse militairen in te zetten bij de opleiding van Georgische eenheden voor de strijd tegen het terrorisme in de Pankisi-kloof, op de grens tussen Georgië en Tsjetsjenië. Eerder deze week werd gemeld dat maximaal enkele honderden Amerikaanse militairen naar Georgië zullen gaan. De VS hebben Georgië ook gevechtshelikopters geleverd. De Amerikanen vermoeden dat zich in de onherbergzame Pankisi-kloof niet alleen Tsjetsjeense rebellen bevinden, maar ook terroristen van Osama bin Ladens Al-Qaeda netwerk.

Het nieuws werd aanvankelijk in Moskou veroordeeld door de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie. Ook de Russische media reageerden in het algemeen negatief. Zij zagen in de plannen een nieuw `bewijs' dat de Verenigde Staten Rusland ,,omsingelen'' na de aansluiting van Oost-Europese landen bij de NAVO en de vestiging van militaire bases in Kirgizië, Oezbekistan en Tadzjikistan.

Maar Poetin wuifde die bezwaren in Almaty weg. ,,Als we praten over een strijd tegen het terrorisme in de Pankisi-kloof, dan steunen we die, wie er ook aan deelneemt, of dat nu onze Amerikaanse partners zijn, of Europeanen, of onze Georgische collega's.'' Hij zei van Sjevardnadze de verzekering te hebben gekregen dat de Georgische anti-terreureenheden die door de Amerikanen worden opgeleid niet zullen worden ingezet tegen de Abchaziërs in hun separatistische regio.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Igor Ivanov, die eerder deze week zei dat de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Georgië ,,een toch al ingewikkelde situatie verder compliceert'', liet zich gisteren prompt ook minder negatief uit. In Rome zei hij: ,,Georgië is een soevereine staat die het recht heeft zich tot internationale organisaties en de VS te wenden om om hulp te vragen.''