Forbo verleidelijk

Over en uit. Tien jaar Forbo in het Kurhaus in Scheveningen. Vaarwel International Teams en vaarwel Nations Cup. De scheidende sponsor, Forbo Linoleum uit Krommenie, haalde afgelopen weekend nog een keer alles uit de kast voor wat wel wordt gezien als het sterkste viertallentoernooi ter wereld. De Italianen wonnen de hoofdprijzen, terwijl het Nederlands open team een historische 116-0 (geen tikfout) boekte tegen het sterk ingeschatte Noorwegen. Veel aandacht trok ook televisiepresentator Joost Prinsen, die samen met zijn partner Rob Donkersloot, verrassend het voortoernooi won. Op onderstaand spel deed de quizmaster zijn eigen show Met het mes op tafel alle eer aan door grootmeester Anton Maas met messcherp tegenspel in de luren te leggen:

Z/OW

♠ A V 5

♡ H V 8 4

♦ V 10 6

♣ H V 6

♠ 9 8 7 6 3

♠ B 2

♡ A 7

♡ B 9

♦ H 3

♦ A B 9 8 4 2

♣ 9 7 5 2

♣ A 10 3

♠ H 10 4

♡ 10 6 5 3 2

♦ 7 2

♣ B 8 4

Anton Maas, die de noordhand met 1SA had geopend, raakte uiteindelijk in 3♡ verzeild. Naar de mens gesproken kan dat contract niet down. Bij het neerleggen van de dummy merkte zuid zelfs op: ,,ik hoop niet dat het vier is.'' Joost Prinsen vond als oost echter een duivelse start: ♡9. Deze kaart verleidde de leider tot het dekken met troeftien, waarna Rob Donkersloot het eentweetje met zijn partner vakkundig afmaakte. Hij won troefaas en speelde ♦H en ruiten door voor de vrouw en het aas. Prinsen vervolgde met een derde rondje ruiten. Dat was dodelijk omdat zijn partner met de zeven de dummy kon overtroeven. Hierna vormde ♣A de downslag en konden OW een topscore noteren.

Het Forbo is voorbij, net zoals het Cap. Binnen een maand heeft de bridgewereld afscheid moeten nemen van twee bedrijven die jarenlang de internationale top heeft verleid naar het Kurhaus respectievelijk Des Indes af te reizen. Een tijdperk is ten einde, tenzij snel nieuwe sponsors worden gevonden. Ik geloof dat Duisenberg voor volgend jaar al weer economisch herstel voorzag.

    • Jan van Cleeff