Feministisch zwanger

Het moet feministe Germaine Greer verheugen dat Spice Girl Victoria Beckham zwanger is van een tweede kind, denkt Paul Steenhuis.

Het was in december aanleiding tot een heuse rel in Groot-Brittannië: de beledigingen die Germaine Greer, de oermoeder van de tweede feministische golf, uitstortte over zangeres Victoria Beckham, voormalig Spice Girl en getrouwd met de Britse topvoetballer David Beckham.

Victoria Beckham zag er volgens Greer uit als een `broodmager beest met sabeltanden' en een `uitgehongerde carnivoor'. Ze moest, aldus Greer, `haar mond houden, baby's krijgen en zorgen dat ze er wat pondjes bij krijgt'.

Greer deed die uitspraken in een onlinedebat op internet over de betekenis van Posh en Becks – koosnaampjes voor Victoria `Posh (bekakte) Spice' en haar man Beckham. De twee zijn de grootste sterren in de Britse populaire cultuur van dit moment. Hij als voetballer en sinds kort captain van het Britse nationale voetbalteam, en zij als zangeres die moeizaam een solocarrière opbouwt na het wereldsucces met de meidengroep Spice Girls. Hun eerste kind, Brooklyn (2 jaar oud, genoemd naar de plaats waar hij is verwekt), is de bekendste Britse peuter. Het gezin woont in Luttrellstown Castle, een kasteel bij Dublin.

,,We moeten voorkomen dat de carrière van een van 's werelds beste voetballers [Beckham] te gronde wordt gericht door de ambitie van een minder dan briljante popster [Victoria]. Ze moet nog een baby krijgen en goed voor de kleine Brooklyn zorgen'', lichtte Greer eind vorig jaar haar grieven toe in The Independent on Sunday. Andere Britse feministes reageerden verontwaardigd op Greers aanval op Victoria's carrière. Wat Greer te bieden heeft weegt niet op tegen het voorbeeld van een `warme, zorgende familie' dat de Beckhams de wereld schenken, aldus de schrijfster van The New Feminism, Natasha Walter. ,,Deel van Greers probleem is dat ze geen baby's kan krijgen omdat niemand met haar wil trouwen'', aldus Walter. Greer heeft geen woord teruggenomen van haar aanval op Victoria Beckham. Daarom moet het haar als muziek in de oren hebben geklonken dat het echtpaar vorig weekeinde officieel bekendmaakte dat er een tweede baby Beckham verwacht wordt in september. Maar minder tevreden zal de schrijfster van het feministische standaardboek De vrouw als eunuch zijn over het feit dat Victoria aankondigde wel door te gaan met haar zangcarrière. In mei komt de nieuw single. In Engeland kan gewed worden of de nieuwe kleine Beckham een jongetje of meisje wordt.

    • Paul Steenhuis