`Europese bescherming veilig voedsel'

Europa heeft betere informatienetwerken nodig om de uitbraak van massale voedselziekten te voorkomen en de veiligheid van het handelsverkeer van dieren te bevorderen.

Dat concludeerden deskundigen deze week op de eerste Europese conferentie over voedselveiligheid in Boedapest.

Nationale registratiesystemen, waarin bijvoorbeeld de transportstromen van dieren wordt bijgehouden, moeten worden verfijnd. Ook moeten regionale netwerken beter op elkaar worden afgestemd.

De vierdaagse conferentie in Roemenië was georganiseerd door de Wereldvoedselorganisatie (FAO) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties.

Aanleiding voor de conferentie zijn de voedselziektes die in Europa de laatste jaren met enige regelmaat zijn opgetreden, zoals gekkekoeienziekte BSE en dioxine-besmettingen in voedsel.

Betere regelgeving zou ook de verspreiding van besmettelijke dierziektes die geen gevaar voor de voedselveiligheid vormen, zoals mond- en klauwzeer, moeten tegengaan.

De VN-organisaties presenteerden rapporten waaruit bleek dat met name besmetting van de bacteriën met salmonella en campylobacter in Europa zijn toegenomen. ,Besmettingen met salmonella nemen al een jaar of tien, vijftien, toe'', zei hoofd voedselveiligheid van de WHO Jörgen Schlundt gedurende de conferentie tegen persbureau Reuters.

In 1994 werden 224.000 inwoners van de Verenigde Staten ziek na het eten van met salmonella besmet ijs. De bacterie komt verder met name voor in eieren, kippenvlees, ongekookte melk en chocola. Salmonella leidt bij mensen tot koorts, hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en diarree. Vooral kinderen en bejaarden hebben last van de bacterie. Dieren worden er niet ziek van.

Schlundt prees preventieprogramma's in Zweden en Finland en riep Europa op keukenhygiëne te bevorderen. In Nederland staan sinds vorig jaar verplicht aanwijzingen voor de hygiënische bereiding op kippenvlees. Dit ter voorkoming van besmetting met salmonella en campylobacter.

Volgens de WHO vormt de grootste bedreiging een variant met de naam salmonella typhimurium DT104, omdat deze gedurende zijn snelle verbreiding in de jaren negentig resistent is geworden tegen veelgebruikte antibiotica.

In mei buigen de Europese ministers van Landbouw en Volksgezondheid zich op een FAO-regioconferentie op Cyprus over de aanbevelingen van Boedapest. In september volgt behandeling van het probleem op een Europese WHO-conferentie in Denemarken.