Eric Vaarzon Morel

Traditie en moderniteit zijn voor gitarist Eric Vaarzon Morel geen zaken die per se botsen. Sinds hij op zijn zestiende de Spaanse meester Paco Peña ontmoette, wijdt hij zich even enthousiast aan de klassieke flamenco als aan fusions met latin en jazz.

Op Sol y Sombra, zijn eerste cd sinds Flamenco de hoy uit '92, staan drie korte stukken waarin hij de cante jondo (diepe zang) van YeYe de Cádiz begeleidt, ruig en direct, zoals het hoort. In de rest van het repertoire zet Vaarzon zonder gêne zichzelf in de zon. En terecht, want met name het bespiegelende Chimenea en het lange veelkleurige titelstuk zijn soulfood voor elke gitarofiel. Het enige smetje op deze cd zijn de gesampelde palmas- (handklap-)partijen die sommige stukken iets mechanisch geven. Lekkerder klinken de levende beats, bijvoorbeeld de timbales van Lucas van Merwijk in het energieke Inmoral.

Wie gitarist Eric Vaarzon Morel wil zien spelen, kan dat vanavond op het SJU-jazz podium in Utrecht of de komende dagen in Amersfoort, Eindhoven of Leeuwarden.

Eric Vaarzon Morel: Sol y Sombra (Coast to Coast 2990342)

    • Frans van Leeuwen