Er is geen bal op de tv

Morgen wordt het spannend.

Advocaten en bankiers zitten met het zweet in hun handen bij de telefoon. Staat Nederland aan de vooravond van een uniek faillissement, met managers en schuldeisers op twee continenten, en een hoofdrol voor mediakoning John Malone, die afgelopen week de overname van diverse Duitse kabelnetten aan zijn neus voorbij zag gaan?

Argeloze tv-kijkers weten nog van niets.

Zondag verstrijkt de termijn waarbinnen Europa's leidende kabelbedrijf UPC 113 miljoen euro rente moet betalen op drie obligatieleningen. Morgen is ook de laatste dag dat de banken, die vier miljard euro aan het bedrijf hebben uitgeleend, duidelijk kunnen maken dat zij aan deze wanbetaling geen consequenties verbinden. Oftewel: dat zij hun geld niet terugeisen.

Wanbetaling van UPC kan rare taferelen opleveren: beleggers die het faillissement proberen aan te vragen.

Studio Sport-kijker, wees gerust. De kans dat de tv zondagavond op zwart gaat is nihil. Vooralsnog wordt de strijd om de macht tussen de verschillende financiers van UPC niet over uw hoofd uitgevochten.

Lachende derde zijn de Nederlandse gemeenten die hun netwerken voor goed geld aan UPC hebben verkocht. De bedragen van toen krijgen zij nu niet meer. Amsterdam kon daarmee een deel van IJburg financieren.

De UPC-kijker zit vooraan bij een ongewoon financieel spektakel. UPC maakt al jaren verlies, maar heeft dankzij grote kapitaalmarkttransacties nog wel 850 miljoen euro in kas. Dat is genoeg om de rente op die obligaties te betalen, maar UPC gebruikt dat geld liever voor investeringen in zijn drietand-strategie: kabel, telefoon en internet.

Het staken van de rentebetalingen moest de obligatiebeleggers aan tafel krijgen voor een imposante sanering: de omzetting van schulden van 6 miljard euro, hoofdzakelijk obligaties, in nieuwe aandelen. De grootste schuldeiser, tevens grootste aandeelhouder van UPC, de heer Malone uit Denver (Colorado), is vier weken geleden al akkoord gegaan.

Voor de banken, die recht hebben op de belangrijkste bezittingen van UPC als zekerheid voor terugbetaling van hun kredieten, is de sanering gunstig. De obligatiebeleggers zijn hun concurrent bij de rentebetalingen. Op obligaties moet rente worden betaald, maar zonder winst hoeft UPC de (nieuwe) aandeelhouders geen dividend te betalen.

Eventuele wanbetaling van UPC op zijn obligaties geeft de banken, waaronder ABN Amro, Fortis en ING Bank, echter wel een probleem. Zij krijgen rente betaald, maar als prudente bankiers is het verstandig alvast wat geld opzij te zetten voor een eventuele strop. Ook als er wel een bal op de tv is.

    • Menno Tamminga