Duivels dilemma

In het dramatische artikel van een steeds moeilijker te behandelen agressieve dialysepatiënt (Z, 26 januari) komt de suggestie naar voren dat de psychiatrie, met name een gesloten inrichting, een positieve rol zou kunnen spelen. Maar ik voorspel dat daar alleen maar meer agressie ontstaat. Helaas kunnen we mensen met een gestoorde gewetensfunctie en een antisociale persoonlijkheidsstoornis niet genezen. Binnen een gesloten afdeling zullen de spanningen snel oplopen met alle agressie van dien.

Ik zou in dit geval liever spreken over persoonlijkheidsproblematiek, wat niet onder de ernstige psychiatrische ziekten valt. In mijn ogen speelt hier veel meer een maatschappelijke problematiek van agressie. Mijn aanpak hierbij is snel duidelijke grenzen aangeven ook door middel van aangifte bij bedreiging. Uiteindelijk is een gevangenis dan een betere plek dan de inrichting.

    • Psychiater den Bosch
    • M. Tolmeijer