DAGBOEK OP INTERNET: WEBLOG

Vroeger hadden internetliefhebbers een homepage, tegenwoordig hebben ze een weblog: een dagboek op internet waar ze hun persoonlijke gedachten en belevenissen in opschrijven, meestal met links naar andere websites.

De meeste weblogs hebben geen speciaal onderwerp, maar omdat `bloggers' schrijven over wat hen bezighoudt, zijn er weblogs die voornamelijk over politiek (bijvoorbeeld www.igorboog.com) of literatuur gaan. Omdat nog steeds relatief veel bloggers `geeks' zijn, computernerds, gaat het in weblogs ook vaak over de technische aspecten van internet. Maar zelfs geeks komen wel eens buiten en dan schrijven ze daarna een gesprekje op dat ze in de lift hoorden, of zomaar een gedachte over de wereld (www.littleyellowdifferent.com is zo'n klassieke blog van een geek). Wim de Bies Bieslog past in die zin goed in de weblogtraditie.

Hoeveel mensen bloggen is niet goed te schatten, zeker is dat het er steeds meer worden. Het is makkelijk. Wie geen html kent, de computertaal waarmee internetpagina's worden gemaakt, kan de hulp inroepen van Blogger (www.blogger.com), een gratis internetdienst die je helpt een weblog op te zetten en bij te houden zonder dat je hoeft te kunnen programmeren. In januari hebben meer dan 40.000 mensen een nieuwe site gemaakt met Blogger. Die moeten ze natuurlijk wel ergens op internet neerzetten. Wie zelf geen domein op internet heeft kan er gratis een betrekken via BlogSpot (www.blogspot.com). Voordat Wim de Bie bij de VPRO onderdak vond, was zijn Bieslog te vinden op wimdebie.blogspot.com. Voor de beginnende bloggers kwam `A List Apart' (www.alistapart.com), een hooggewaardeerd webtijdschrift met veel technische tips voor mensen die websites maken, onlangs met een op bloggers gericht artikel over `beter leren schrijven'.

Meer over weblogs:

Blogger (www.blogger.com) biedt, behalve de publiceerservice, ook nieuws uit de internetmedia over de blogcultuur.

Blog You! (www.blogyou.com) is een site met recensies van weblogs.

De weblog van Le Blogeur (www.thewebtoday.com/blogeur) bestaat slechts uit enkele commentaarloze links per dag naar weblogs die `de blogeur' mooi of interessant vindt.

In januari werden voor de tweede keer de Bloggies uitgereikt, prijzen voor de beste weblogs, op verschillende gebieden (www.fairvue.com/?feature=awards2002).

    • Ellen de Bruin