Cranberry-kruidentaart

Onlangs was ik in Canada ter gelegenheid van mijn moeders tachtigste verjaardag. Het huis was afgeladen met kinderen en kleinkinderen. Ruim voor het bezoek was mijn moeder al aan de slag gegaan. Zij kan heel goed koken, maar haar specialiteit is wat in het Engels baking heet. (Baking is een hele ruime uitdrukking voor het maken van koekjes tot hartige taarten en broodsoorten.) Ze heeft een grote keuken waarin alles, maar dan ook alles, aanwezig is; keukenmachine, tientallen bakplaten en -vormen in allerlei maten, een gigantische heteluchtoven, elke soort bloem, suiker, specerijen en essence – noem maar op. Binnen een week had zij 7 verschillende soorten koekjes, 2 chocoladetaarten, 2 soorten muffins (3 dozijn van elk), 2 soorten koffiecakes en een heerlijke mincemeat square gemaakt. Toen ik recentelijk bezoek voor de thee kreeg, was dit mijn poging om mijn moeder na te doen.

Doe de boter, beide suikersoorten en het ei in een kom en klop alles tot een dik mengsel. Roer er de vanille-essence en zure room of Griekse yoghurt door.

Zeef de bloem met het bakpoeder, zout en 1 theelepel kaneel boven een kom. Schep het bloemmengsel door het boter-eimengsel. Schep er dan de verse en gedroogde cranberry's en de blokjes appel door. Vet een bakvorm van circa 22 x 22 centimeter in met boter. Schep er het beslag in en strijk de bovenkant glad uit.

Meng de 2 eetlepels kristalsuiker met 1 theelepel kaneel en strooi dit mengsel over het beslag. Zet 30 tot 35 minuten in een op 180° C voorverwarmde oven. Controleer of de taart gaar is door een satéstokje in het midden te steken. Het stokje moet er droog en schoon uitkomen. Laat de taart afkoelen voor u hem in circa 36 vierkantjes snijdt. U kunt deze taart afgedekt tot een week in de koelkast bewaren.

    • Kim Maclean