Bekerduel Ajax-PSV voorlopig uitgesteld

De halve finale in het bekertoernooi tussen Ajax en PSV kan door een gebrek aan medewerking van politie en de Nederlandse Spoorwegen aanstaande woensdag niet doorgaan. De KNVB gaat op zoek naar een nieuwe speeldatum voor het duel in de Amsterdamse Arena en treedt daartoe maandag opnieuw in overleg met de NS.

De spoorwegen lieten eerder weten geen treinen meer beschikbaar te stellen voor supporters bij doordeweekse wedstrijden. Als gevolg daarvan waren de supporters van PSV aangewezen op de zogeheten buscombikaart, een biljet dat zowel recht geeft op busvervoer als toegang tot het stadion. De Eindhovense club, die ook met een grote aanhang aanwezig was in Leeds, wilde met 1.600 fans in 28 bussen naar de Arena komen. De Amsterdamse politie stond slechts de komst van tien bussen toe, niet meer dan 500 PSV-supporters. Daarmee ging PSV niet akkoord.

De overige aanhangers zouden op een verder gelegen parkeerterrein moeten uitstappen. De politie kon dan niet instaan voor de veiligheid van de supporters tijdens hun voettocht van en naar het stadion.

De KNVB heeft geprobeerd de Amsterdamse autoriteiten via een brief aan de directeur-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken op andere gedachten te brengen. Daarop kwam een negatieve reactie. Voor dit soort zaken kent het ministerie geen aanwijzingsbevoegdheid. Ook een creatieve oplossing van Ajax vond geen gehoor bij de politie.

De voetbalbond is teleurgesteld over de opstelling van de Amsterdamse lokale driehoek (burgemeester Cohen, de officier van justitie en hoofdcommissaris Kuiper). Directeur betaald voetbal Henk Kesler: ,,De komst van zevenduizend supporters van Glasgow Rangers leverde in Rotterdam geen enkel probleem op. De autoriteiten in Amsterdam hadden ook weinig moeite met achtduizend Engelse fans voor Nederland-Engeland in de Arena. Maar voor tien bussen met PSV-aanhangers is nu plotseling geen ruimte. Ik ga opnieuw met de NS rond de tafel zitten om een oplossing te vinden.''