Amersfoortse kiezer stemt op projecten

Geen krasloten, cadeaubonnen en andere cadeautjes voor de Amersfoortse kiezer, maar een keuze uit een tiental projecten à € 45.378,02 (voorheen het ronde bedrag van 100.000 gulden). Op een van deze projecten kan tijdens de gemeenteraadsverkiezingen een stem worden uitgebracht. Het project met de meeste stemmen wordt binnen twee jaar uitgevoerd.

Vier jaar geleden ging iets minder dan 55 procent van de Amersfoorters stemmen. ,,We hebben de actie `besteed € 45.378' bedacht om het opkomstpercentage in onze gemeente te bevorderen'', vertelt een woordvoerster van de gemeente Amersfoort. ,,Dat moest met iets gebeuren waar de kiezer profijt van heeft, zodat hij meteen ziet dat stemmen wel degelijk zin heeft'', zegt ze. ,,Want het plan wordt hoe dan ook uitgevoerd.''

Tien van de dertien Amersfoortse partijen hebben een plan ingediend. Variërend van een eenmalige ijsbaan (VVD) tijdens de kerstdagen tot een haalbaarheidsonderzoek naar een `zorghotel' (Burger Partij Amersfoort).

Veiligheid is voor veel partijen een thema. Met name de veiligheid van kinderen en jongeren was een uitgangspunt voor veel projecten. De PvdA wil van het geld twee jaar lang schoolbussen laten rijden, zodat gevaarlijke verkeerssituaties rondom scholen worden vermeden. De beschikbaar gestelde euro's zijn echter niet voldoende om de bus door de hele stad te laten rijden, waardoor maar één wijk profiteert.

Het CDA wil van het geld materialen kopen om kinderen praktijkverkeerslessen te kunnen geven. Van dat geld kunnen verf, verkeersbordjes en als het budget het toelaat zelfs verkeerslichten worden aangeschaft om de schoolpleinen om te toveren tot verkeerspleinen.

Leefbaar Amersfoort is niet enthousiast over deze verkiezingsstunt. Rafaël Smit zegt: ,,Wij vragen ons af of een dergelijk initiatief het verwachte doel bereikt. Bovendien is er een heel circus omheen gekomen waarvan het geld ook beter gebruikt had kunnen worden, voor écht noodzakelijke dingen.'' Waarom doet Leefbaar Amersfoort dan toch mee doen met een project? Smit: ,,Als er toch geld uitgegeven wordt, moet het ook naar een goed doel.'' In het project van Leefbaar Amersfoort krijgen vier bewonersorganisaties het geld, zodat zij zich beter kunnen verweren tegen de plannen van de gemeente.

    • Rieneke van Tongeren