Akkoord over regering van Kosovo

Na maanden van ruzie hebben de politieke partijen in Kosovo overeenstemming bereikt over een nieuw te vormen regering. Het akkoord is gesloten onder zware druk van VN-bestuurder Michael Steiner.

De vorming van een nieuwe, brede coalitieregering is maanden vertraagd door meningsverschillen tussen de gematigde leider Ibrahim Rugova en de ex-guerrillastrijder Hashim Thaçi. Rugova's Democratische Liga van Kosovo (LDK) won de verkiezingen van 17 november, maar behaalde geen absolute meerderheid. Zijn LDK bemachtigde 47 van de 120 zetels in het nieuwe parlement van Kosovo. Daarop eiste Rugova het presidentschap op, maar hij weigerde zijn rivaal Thaçi tot premier te benoemen. Maandenlange onderhandelingen leidden slechts tot een verdere polarisering, ook binnen de partijen zelf. De persoonlijke ambities en de animositeit tussen Rugova en de jonge Thaçi maakte een oplossing vrijwel onmogelijk. Het gekibbel ondermijnde bovendien het vertrouwen van de Kosovaren in hun leiders.

Na het recente aantreden van VN-bestuurder Michael Steiner kwamen de onderhandelingen alsnog in een stroomversnelling. In het door Steiner afgedwongen akkoord levert de partij van Thaçi, de Democratische Partij van Kosovo (PDK), wel de premier, maar Thaçi zal deze functie niet zelf bekleden.

Rugova heeft het akkoord ,,een belangrijke stap in de oprichting van instituties voor Kosovo'' genoemd. Thaçi, de voormalige leider van het Kosovo Bevrijdingsleger (UÇK), omschreef het akkoord als `een compromis'. De nieuwe regering zal bestaan naast het bestuur van de Verenigde Naties onder Steiners leiding. De bevoegdheden van de regering zijn beperkt. Hij kan wetten, die door de regering en het parlement zijn goedgekeurd, afwijzen, hij houdt toezicht op en beslist over de begroting en hij is verantwoordelijk voor het buitenlands en defensiebeleid. Kosovo maakt formeel deel uit van Joegoslavië, maar sinds het einde van de NAVO-luchtoorlog tegen Joegoslavië in de zomer van 1999 is Kosovo de facto een internationaal protectoraat, onder leiding van de Verenigde Naties.

Het parlement zal zich maandag over het akkoord buigen. Daarin wordt Ibrahim Rugova genoemd als president en wordt Bajram Rexhepi aangewezen als premier. Rexhepi staat bekend als een gematigd politicus binnen de PDK. Hij was tot medio 2000 burgemeester van de etnisch verdeelde stad Mitrovica in het noorden van Kosovo. Die stad is vaak het toneel van rellen tussen Kosovo-Albanezen in het zuiden en Kosovo-Serviërs in het noorden van de stad.

Ook de partij van voormalig guerrillastrijder Ramush Haradinaj, de Alliantie voor de Toekomst van Kosovo (AAK) plaatsnemen in de regering. De AAK en de coalitie van de Kosovo-Serviërs, Povratak, krijgen elk twee posten in de regering.