Afbetalen tot bittere eind?

Ik ben 52 jaar, zonder kinderen en woon sinds 1978 in mijn eigen huis (WOZ-waarde 225.000 euro) met een levenhypotheek van 82.000 euro voor 30 jaar. Van de overwaarde wil ik mijn huis verbouwen en renoveren voor ongeveer 45.000 euro. Mijn pensioen heb ik als kleine zelfstandige geregeld met enkele verzekeringen en aandelenfondsen. Ik wil zo lang mogelijk in dit huis blijven wonen, mijn losse geld opmaken en op ongeveer mijn 75ste mijn huis verkopen en met de opbrengst zorg inkopen. Het huis is dus de buffer voor zorg, een verpleeghuis of iets dergelijks.

Nu wil ik voor de verbouwing een hypotheek nemen. Men heeft mij een aflossingsvrije voor dertig jaar aangeraden. Ik overzie niet of dat handig is. Kom ik dan niet op hoge kosten te zitten na mijn pensioen? Of is dat juist wel handig om de aftrek?

(A. van S.)

Naast uw lopende hypotheek, betaalt u tot uw 82ste de hypotheekrente voor die verbouwingshypotheek. Of dat handig is, weet ik niet. Ik weet niet hoeveel uw netto inkomen bedraagt na uw 65ste. Wellicht schat u de verkoopopbrengst van uw huis over 25 jaar te optimistisch in, want huizen verpieteren en u moet de extra hypotheek dan ook aflossen.

Ik zou geen hypotheek nemen, maar de verbouwing uitsmeren over enkele jaren en uit eigen zak betalen. Bovendien is de financiële positie van een kleine zelfstandige als regel niet zo sterk. Die onzekerheid pleit voor het vermijden van onnodige vaste lasten en schulden.

Adriaan Hiele beantwoordt ook vragen van lezers op www.nrc.nl/geld

    • Adriaan Hiele