48 uur in New York

Wie als toerist naar New York komt wordt warm onthaald, merkte Ine Poppe. Na 11 september is de stroom bezoekers naar `de hoofdstad van de wereld' flink gedaald, net als de vliegtarieven.

DE SFEER NA 9/11

Na 11 september is de sfeer in New York City veranderd. Er is minder verkeerslawaai – minder sirenes, minder getoeter. De taxichaffeur prijst ons dat we hebben durven komen, nog wel met een Amerikaanse luchtvaartmaatschappij. Het ouderwetse type taxichauffeur – plat New Yorks praten, grapjes maken, bereid tot een praatje – is een zeldzaamheid geworden. Maar er is hoop: na de ramp zijn New Yorkers extra vriendelijk voor elkaar en toeristen.

WANNEER GAAN?

De winter is een prachtseizoen om te wandelen in New York, het lage zonlicht langs het bevroren waterreservoir midden in het Central Park. Op het voetpad langs het reservoir passeren joggers van alle leeftijden, even verder skaten elegante jongens en meisjes, de armen in elkaar gehaakt, lange schaduwen over het wegdek werpend. De hoogbouw van Midtown glanst aan de horizon. Op de parkvijver kan iedereen rondjes draaien. Ter plekke zijn schaatsen te huur. Vlakbij is een kinderboerderij.

ETEN

Een van de eerste dingen bij aankomst is de aanschaf van Time out, een weekblad waarin per buurt staat welke films er draaien, welke voorstellingen er zijn en waar je kunt eten. Een goede manier om te acclimatiseren is lunchen in een `diner'. Bezoekers zitten aan formica tafels terwijl de, meestal Griekse, obers met vooral grote porties heen en weer rennen. De `lumberjack' is een klassieker: een eigerecht waaraan je voor minstens drie dagen genoeg hebt. Krijg je het niet op? Vraag om de doggie-bag! Lang en uitgebreid tafelen doet men er niet. Zoals in ieder restaurant met bediening aan tafel – en ook in taxi's – dient er vijftien tot twintig procent `tip' voor de bediening achtergelaten te worden. Mocht je rustig een boekje of een tijdschrift willen lezen, of tijdens het wandelen moeten plassen, dan kun je het best naar een Starbucks gaan, de Amerikaanse koffieshop-gigant, om de paar blokken is er een. De koffie is even slikken.

WINKELEN

De duurste straat om te winkelen is 5th Avenue, `the boulevard of Golden Credit Cards', heerlijk om over te flaneren, langs glinsterende etalages, in een lange mantel met hoedje, dan hoor je er helemaal bij. Het is leuk om een kijkje te nemen in het beroemde speelgoedwarenhuis FAO Schwartz of in de modehuizen, juwelierszaken en brillenwinkels. In East Village vind je de hippere shops zoals een alternatief internetcafé, waar je mag roken en op oude banken kunt liggen, verdiept in cultblaadjes, mini-oplages, getekend door jonge NY-kunstenaars (Thompkins Square Park hoek E 7th Street). In East Village en Greenwich Village zijn de nieuwste modetrends zichtbaar – op straat, maar ook in de collectie van Liquid Sky (Lafayette Street), waar piepjonge ontwerpers hun nieuwste designs verkopen en in de kelder muziek-cd's worden verhandeld onder dezelfde merknaam. Als je digitale video-(PAL) of fotoapparatuur wilt aanschaffen, dan is het verstandig rond Wall Street te zoeken. Sinds 9/11 is het mogelijk flink af te dingen in de winkel – alsof je op een markt in een derde wereld land bent – en, in vergelijking met de prijzen die je in Europa betaalt, scheelt dat honderden guldens, als de apparatuur tenminste voor privé-gebruik wordt aangeschaft.

GROUND ZERO

De enige manier om `het gat' waar eens de Twin Towers stonden, van dichtbij te bekijken is een gratis kaartje halen en in de rij gaan staan. De rij is minstens vijf blokken lang, de wachttijd meer dan twee uur. De wachtenden schuifelen langs hartverscheurende monumenten: schotten vol briefjes, knullige fotokopieën, tekeningen. Het oog valt op een pasfoto van een jongeman, met `help' als onderschrift, waarna in hanenpoten is geschreven: `We found Bob, thank God!'. Nancy vertelt dat ze naast een brandweerkazerne in Chinatown woont en op de ochtend van de 11de een krant ging kopen. Ze zwaaide naar de brandweerlieden, New York's bravest, die haar van de rijdende auto toeriepen: Pray for us! ,,Er is er geen een teruggekomen'', mompelt ze.

CHINATOWN

Chinatown is een steeds verder uitdijende chaos van straatwinkeltjes, restaurants en aanverwante nering. Je koopt er cadeautjes: een nep-Rolex, een nep-Gucci, een nep-etcetera, een petje met NYPD erop of de Amerikaanse vlag in plastic verpakt. We stuiten op een kleine demonstratie. Niemand kijkt er van op, want het gebeurt vaker: dit keer heeft een groep Chinezen zich opgesteld voor de winkel van hun huisbaas en roept in koor, als een mantra: `Stop racist gentrification'. Slumlord Shaoul vindt dat er te veel Chinezen in zijn appartementen wonen en heeft de huur opgezegd. ,,Na 11 september is dit schering en inslag: hoge werkeloosheid en de armen zijn de dupe'', legt een sympathiserende studente uit.

CONEY ISLAND

Vanuit Manhattan zit je een uur in de metro, bovengronds door Brooklyn, om op de beroemde boardwalk te kunnen flaneren langs het strand. In de winter is de kermis gesloten, maar vormen de Russen uit het naburige Little Odessa een attractie op zich. Wie aan het eind van de metrolijn uitstapt en dan terugloopt komt vanzelf bij Brighton Beach, een wijk die vroeger overwegend joods was en waar in de jaren '70 Russen van joodse afkomst neerstreken. Van integratie is geen sprake: overal cyrillische opschriften en vrijwel niemand spreekt Engels; de filmhuizen vertonen alleen maar Russische B-films. Fijne Russische keuken – voor zover mogelijk – in de diverse restaurants.

www.bigappletours.nl Excl. luchthavenbelasting met Delta + auto een week 858 euro (extra week 209 euro)

www.airfrance.nl/topticket.html Vanaf 249 euro retour met Air France

www.hotelquest.com voor voordelige hotels

    • Ine Poppe