Winst van Schiphol stijgt fors

Luchthaven Schiphol heeft het afgelopen jaar de winst fors zien stijgen, ondanks het dalende aantal passagiers. Dit kwam voornamelijk door de hogere tarieven op de luchthaven en een gunstige jaarvergelijking.

De winst steeg met 27 procent naar 183 miljoen euro. In 2000 had Schiphol een bedrag van 18 miljoen euro vrijgemaakt voor de voorbereidingen op de beursgang die vorig jaar plaats zou vinden. De buitengewone last niet meegerekend steeg de winst van Schiphol met 13 procent. De terroristische aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten hebben het resultaat van Schiphol met ongeveer 23 miljoen euro negatief beïnvloed.

President-directeur G. Cerfontaine zei vanochtend dat Schiphol er in vergelijking met andere grote Europese luchthavens genadig van was afgekomen: ,,Op Heathrow en elders waren de verliezen veel hoger.'' Voor 2002 zegt het bedrijf ,,voorzichtigheidshalve'' rekening te houden met een terugloop in het aantal passagiers van 40 miljoen naar bijna 37 miljoen en een lichte afname van het vrachtvervoer. Ook de afgelopen maanden vlogen minder mensen vanaf Schiphol dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. ,,Maar de trend is terug'', aldus Cerfontaine.

De luchthaven zal zich ook dit jaar verder richten op internationale samenwerking. Samen met de luchthaven van Frankfurt bouwt Schiphol een logistiek centrum in Hongkong. In mei opent op JFK Airport van New York de internationale terminal waarin Schiphol USA een belang heeft van 40 procent. De opbrengsten van de terminal vielen vorig jaar tegen. Het management verwacht ondanks de wereldwijde terugval in de aantallen passagiers dat de terminal een succes zal worden. Cerfontaine: ,,Wij hebben al vaker grote internationale crises gehad en overleefd.''

Volgende maand zal opnieuw de beursgang van het bedrijf door regering en parlement worden besproken. De topman zei te hopen dat hij in verkiezingstijd niet 'het slachtoffer van de politiek' zal worden.

Schiphol heeft volgens eigen mededeling vordering geboekt op het gebied van de `milieuprestaties'. Cerfontaine zei dat voor het eerst sinds 1997 de geluidsnormen niet zijn overschreden. Het aantal huizen dat last had van te veel decibels, zou onder het streefgetal van 12.000 hebben gelegen.