Winkels slaan geen slaatje uit de euro

Hebben horeca en detailhandel een slaatje geslagen uit de invoering van de euro? Twee van de drie Europeanen denkt in elk geval van wel. Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerd onderzoek van de Europese Commissie. Volgens de meeste consumenten in de eurozone zijn veel prijzen door bedrijven naar boven afgerond. Toch meent de Europese Commissie, met een verwijzing naar gegevens van Eurostat, dat de effecten miniem zijn gebleven.

,,De analyse laat zien dat percepties niet noodzakelijk worden ondersteund door feiten'', aldus de Commissie. Volgens de definitieve gegevens van Eurostat over januari bleef het prijseffect van de euro-introductie beperkt tot 0,0 a 0,16 procent. Volgens de Europese Commissie is het moeilijk voor consumenten om prijsstijgingen te onderscheiden die het gevolg zijn van slecht weer, belastingverhogingen, energieprijzen en de euro-introductie. Bovendien let de consument volgens de Commissie meer op producten die dagelijks worden gekocht dan op prijzen voor diensten die maandelijks of per kwartaal moeten worden betaald. Uit de gegevens van Eurostat blijkt overigens dat de inflatie in de eurozone fors steeg, van 2,0 procent in december tot 2,7 procent op jaarbasis in januari.

Volgens het onderzoek van de Europese Commissie beschouwt 81 procent van de burgers de overgang naar de nieuwe munt als een succes. Uit het onderzoek blijkt verder dat het aantal overvallen op geldtransporten opmerkelijk laag bleef, ondanks het grote aantal transporten van euromunten en eurobiljetten. In de periode september-december vonden slechts 27 overvallen plaats, wat te danken was een grootscheepse veiligheidsmaatregelen. Ter vergelijking: in het hele jaar 2000 waren er in de eurozone 5.184 succesvolle bankovervallen. Ook waren er geen serieuze vervalsingen van eurobiljetten. De Europese Commissie maakt melding van ongeveer vijftig incidenten, waarbij het onder meer ging om fotokopieën en gescande biljetten.

Gisteren namen de laatste negen eurolanden afscheid van hun nationale munten. Nederland (op 28 januari), Frankrijk en Ierland waren al volledig overgegaan op de euro. President Duisenberg van de Europese Centrale Bank zei gisteren dat ,,het bij uitstek de Europese burgers zijn geweest die een cruciale rol gespeeld hebben in deze grote stap in de geschiedenis van de Europese integratie.''