`Vrinden'

Het zijn gezworen kameraden: KPMG en Roel Pieper. Afgelopen week bloeide de vriendschap weer eens op. De accountants van KPMG België dwongen de hoogleraar een persbericht te verspreiden waarin hij uitspraken moest terugnemen over de rol van de accountants bij het aan frauduleuze handelingen ten onder gegane softwarebedrijf Lernout & Hauspie. Volgens Pieper doet KPMG niet onder voor Andersen, de accountant van Enron, ook zo'n bedrijf dat door financieel trapezewerk kopje onder is gegaan.

Een hechte vriendschap heeft natuurlijk geschiedenis. Pieper haalde anderhalf jaar geleden ook al fel uit naar KPMG. De accountants hadden Twinning doorgelicht, een broedmachine van internetstarters waarvan Pieper voorzitter is van de raad van commissarissen. Het oordeel van de accountants was vernietigend: termen als `incompleet', `zwak' en `niet eenduidig' vielen. Getergd riep Pieper uit: ,,Ze kijken naar ons alsof we een afdeling van Unilever zijn.''

De vriendschap strekt zich uit over de aardbol. In Amerika onderzoekt de FBI de financiële verslagggeving van Computer Associates, een softwarebedrijf waar Pieper commissaris is. En wie is daar de accountant? Uiteraard, de `vrinden' van KPMG.

Zoals de Romeinse filosoof Cicero al zei: zonder vrienden is het leven waardeloos. Ook voor Pieper.

    • Mark Houben