Voorzitter UEFA wil onderzoek naar FIFA-baas

Lennart Johansson, voorzitter van de Europese voetbalunie UEFA, vindt dat er een ,,diepgaand onderzoek'' moet komen naar de wijze waarop Joseph Blatter in 1998 is verkozen tot voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA. Gisteren werd Blatter er opnieuw van beschuldigd stemmen te hebben gekocht om verkozen te worden tot hoogste baas van de FIFA. De Zweed Johansson en de Zwitser Blatter waren in 1998 elkaars concurrenten in de strijd om het voorzitterschap van de FIFA.

Johansson riep op tot een onderzoek nadat gisteren de vice-voorzitter van de Somalische voetbalbond, Mohaidin Hassan Ali, in de Engelse krant The Daily Mail had gezegd dat hij voor de verkiezing van de nieuwe FIFA-voorzitter smeergeld heeft aangenomen. De Daily Mail drukte een schriftelijke verklaring af met de tekst: `We hebben een geldbedrag aangenomen om in naam van de voetbalbond van Somalië voor Blatter bij de FIFA-verkiezing te stemmen'. De verklaring is ondertekend door Mohaidin Hassan Ali. Een FIFA-bestuurslid uit Qatar zou het geld hebben overhandigd.

Blatter is al eerder beschuldigd van corruptie bij de verkiezing. Voor de eerste keer zijn nu namen en getuigenissen openbaar. Blatter won de verkiezing om het hoogste voetbalambt met 111 stemmen tegen tachtig, maar volgens de Daily Mail veranderden achttien Afrikaanse voetbalbestuurders op het laatste moment hun stem van Johansson naar Blatter. `Ze kregen de nacht voor de stemming op hun hotelkamer bezoek van Arabische handlangers van Blatter', aldus de krant.

Volgens Farah Addo, voorzitter van de Somalische voetbalbond en vice-voorzitter van de Afrikaanse voetbalbond, was Blatter geen direct betrokkene, maar wist hij wel van de geldtransacties. ,,Ik wil niet zeggen dat hij het ambt heeft gekocht, maar de mensen achter hem probeerden Afrika om te kopen'', aldus Addo. De 51 Afrikaanse stemmen zouden volgens afspraak naar Johansson gaan, die in dat geval had gewonnen.

,,Als deze beschuldigingen juist zijn, zal Blatter een besluit moeten nemen over zijn toekomst'', zei Johansson. Blatters termijn als FIFA-voorzitter loopt af in mei van dit jaar. Hij heeft zich als enige kandidaat gesteld voor een nieuwe termijn.

Blatter deed de publicatie in de Daily Mail gisteren af als een ,,beschadigingscampagne''.