Veel kritiek op energieplan

Het wetsvoorstel van minister Jorritsma (Economische zaken) voor de privatisering van de energiebedrijven krijgt veel kritiek van de coalitiepartijen en het CDA. ,,Broddelwerk'' noemen de politici het voorstel.

,,Het is beter om geen wet te hebben dan dit'', zegt Kamerlid Van Walsum (D66). ,,Dit voorstel is ontoereikend om tot een goede privatisering te komen.'' De kritiek van de kamerleden richt zich vooral op het ontbreken van een fiscale paragraaf en het feit dat de energiebedrijven een groot deel van hun waarde zullen verliezen.

Het probleem zit bij de elektriciteitsnetwerken. De stroomkabels maken vaak 70 procent uit van de waarde van het energiebedrijf en kunnen, als dit voorstel ongewijzigd zou worden aangenomen, niet langer worden geconsolideerd. Consolideren kan namelijk alleen maar als er sprake is van zeggenschap van het moederbedrijf. Het juridisch eigendom van de netwerken blijft echter in handen van de lokale overheden die voorlopig slechts een belang van 49 procent in de netwerken mogen verkopen. VVD-woordvoerster Voûte zegt zich zorgen te maken over de waardevermindering. ,,Dit heeft negatieve gevolgen voor de concurrentiepositie van de bedrijven ten opzichte van internationale rivalen.'' PvdA-kamerlid Crone vindt dat de bedrijven wel een vergoeding moeten krijgen als zij de netwerken niet langer kunnen consolideren. Het wetsvoorstel werd gemaakt naar aanleiding van een motie die vorig jaar werd opgesteld door Crone en gesteund door Van Walsum en Vôute.

CDA-woordvoerder Van den Akker noemt de plannen ,,onverantwoord''. Hij zegt dat de minister de deur open zet voor grote claims van de energiebedrijven en Amerikaanse investeerders. Deze hebben lease-transacties gesloten met de Nederlandse energiebedrijven waardoor er, via groot fiscaal voordeel in de VS, honderden miljoenen euro's worden verdient. ,,Die netwerken zij het onderpand voor deze lease overeenkomsten. Als de bedrijven niet langer over de netwerken kunnen moeten die contracten opnieuw worden uitonderhandeld wat jaren kan duren.'' Als de contracten beëindigd moeten worden zal dit veel geld gaan kosten. ,,De minister zet met dit voorstel de deur open voor miljardenclaims'', aldus Van den Akker.